Lajčak sa komandantom KFOR: Odluke o mostu u Mitrovici donositi u Briselu

Lajčak sa komandantom KFOR o mostu Miroslav Lajčak Ozkan Ulutaš
FOTO: KFOR

Osim što je razgovarao sa kosovskim zvaničnicima, izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, tokom današnje posete Prištini, sastao se i sa komandantom KFOR-a general-majorom Ozkanom Ulutašem.

Predstavnici misije NATO-a i EU razgovarali su u Kancelariji Evropske unije u Prištini.

„Oni su razmotrili veoma blisku saradnju i redovnu koordinaciju između KFOR-a i EU na terenu. Razgovarali su o nizu tema od zajedničkog interesa koje utiču na sigurnosno i bezbedno okruženje za sve zajednice širom Kosova“, naveli su iz ove misije NATO-a nakon susreta.

Obojica su ujedno ukazali na to da su posvećeni nastavku saradnje u korist bezbednosti širom Kosova i regionalne stabilnosti.

Sa druge strane, dotakli su se i mosta na Ibru koji deli severni i južni deo Mitrovice. Ovo pitanje je ponovo postalo aktuelno, nakon najava predstavnika Kosovske policije i vlasti u Prištini, da će on „uskoro biti otvoren“.

KFOR održava stalno prisustvo na mostu

Isto kao i drugi predstavnici EU, odnosno Zapada, Lajčak i Ulutaš su danas:

„Ponovo potvrdili da svaka odluka u vezi sa mostom u Mitrovici treba da bude doneta u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU, koji NATO nastavlja da podržava, uključujući kroz napore KFOR-a“, navodi se u saopštenju ove misije.

Naglasili su da je to ključno za bezbednost svih zajednica.

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, obilazi region na kraju svog mandata. Nakon današnjeg susreta sa šefom prištinskog pregovaračkog tima u Prištini, već sutra se u Beogradu sastaje sa srpskim predsednikom.

Sa druge strane, podcrtali su da KFOR održava stalno prisustvo na mostu u Mitrovici i vrši redovne patrole u ​​okolnim područjima.

Iz ove misije NATO-a i danas u svom saopštenju poručuju da nastavljaju da sprovode svoj mandat u skladu sa Rezolucijom 1244 – s ciljem pružanja bezbednosti, sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve.

Takođe podsećaju da su treći u lancu reagovanja posle Kosovske policije i EULEX-a, sa kojima blisko sarađuju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.