Lajčak iz Prištine: Ubrzati implementaciju sporazuma, sutra diskusija o izveštaju Borelja o merama


Lajčak iz Prištine: Ubrzati implementaciju sporazuma, sutra diskusija o izveštaju Borelja o merama…

Kako da se ponovo u fokus stavi normalizacija odnosa Beograda i Prištine – ovo je pitanje na koje danas u Prištini, a sutra u Beogradu, traži odgovore izaslanik Evropske unije, Miroslav Lajčak.

Lajčak je danas stigao u Prištinu gde se sastao sa šefom prištinskog pregovaračkog tima, Besnikom Bisljimijem.

Nakon završenog susreta izaslanik EU, iako je uskoro trebalo da završi svoj mandat, poručio je medijima da je „upitan da ostane na funkciji do kraja januara“.

Potrebno ubrzanje implementacije sporazuma

Kaže da ovo nije njegova poslednja poseta Kosovu, te da i „dalje ima dosta vremena i posla koji treba da završimo“.

„Zato je razlog za ovu posetu – danas Prištini, sutra Beogradu, da razgovaramo kako da se ponovo postavi fokus na proces normalizacije odnosa između Kosova i Srbije. Koje ćemo konkretne korake načiniti“, kazao je.

Podsetivši na zaključene sporazume između Beograda i Prištine, Lajčak je podcrtao –  „potrebno je da ubrzamo implementaciju“.

O mostu u sklopu dijaloga

Lajčak je danas upitan i o mostu na Ibru koji deli severni i južni deo Mitrovice.

Ovo pitanje je ponovo postalo aktuelno, nakon najava predstavnika Kosovske policije i vlasti u Prištini, da će on „uskoro biti otvoren“.

Lajčak je podsetio da je most u Mitrovici deo sporazuma iz 2015 i 2016. godine, te da se EU zalaže za otvaranje. Međutim:

„To treba da se uradi na način da ne dođe do eskalacije situacije na terenu i zato bi bilo idealno da se o tome razgovora sa ljudima na koje to utiče“, kazao je.

Lajčak nudi da se o ovom pitanju razgovara u sklopu dijaloga „tako da sve bude urađeno u duhu dobre atmosfere i dobrih odnosa“.

Kaznene mere

Izaslanik EU je upitan o merama prema Kosovu, odnosno današnjoj vesti da je visoki predstavnik, Džozep Borelj, predao državama članicama bloka svoj izveštaj o ovom pitanju.

Lajčak je potvrdio medijske navode – da će o ovom Izveštaju sutra razgovarati članice EU u Političkom i bezbednosnom komitetu.

„To znači da to zavisi od rezultata diskusije“, dodao je Lajčak, odbivši da precizira da li je Borelj u svom izveštaju preporučio ukidanje mera.

„Sa druge strane, ja sam svoj stav o merama izneo javno i jasno još septembra – kada sam preporučio da bi mere trebalo da se ukinu posle Banjske, kao gest solidarnosti EU i to sam rekao članicama EU više puta“, naveo je Lajčak.

Uz pominjanje Banjske, albanski novinari su ujedno upitali Lajčaka, „zašto EU nije uvela sankcije Srbiji“.

„To su odluke članica EU, to je pitanje koje treba da postavite njima. Ali mogu da vam kažem da je EU veoma ozbiljna u vezi toga da se svi odgovorni privedu pravdi… To je na agendi EU dijaloga sa Srbijom“, naveo je.

O Planu rasta i kako da Priština i Beograd dobiju novac

Druga tema današnjeg razgovora Lajčaka sa Bisljimijem bio je Plan rasta Evropske unije – novi finansijski instrument kojim EU nudi 6 milijardi evra Zapadnom Balkanu.

Međutim, dodela ovih sredstava Kosovu i Srbijii uslovljena je „konstruktivnim uključenjem u dijalog“.

„Ovde sam ja kao neko ko bi trebalo da iznese tu procenu – ocenu konstruktivnosti. Razgovarali smo o tome kako da se dođe do pozitivne procene. Kako da osiguramo da i Kosovo i Srbija dobiju fondove“, naveo je Lajčak.


Pročitajte još:

Lajčak sa komandantom KFOR: Odluke o mostu u Mitrovici donositi u Briselu

RSE: Borelj podneo izveštaj o merama uvedenim Kosovu, prva rasprava sutra


 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.