Bisljimi: Priština je konstruktivna, Srbija krši sporazum

Bisljimi Priština je konstruktivna Srbija nije
FOTO: Koha

O primeni Briselskog sporazuma i Ohridskog aneksa – izvestio je šef pregovaračkog tima Prištine, Besnik Bisljimi (Besnik Bislimi) o čemu je danas razgovarao sa izaslanikom EU za dijalog, Beograda i Prištine.

„Sastao sam se danas sa specijalnim predstavnikom za EU Miroslavom Lajčakom, gde smo razgovarali o procesu dijaloga i daljem putu“, poručio je Bisljimi u kratkoj objavi na društvenoj mreži „X“.

On je još jednom naglasio da Kosovo „ostaje konstruktivno i posvećeno procesu dijaloga.

A konstruktivno je zbog „posvećenosti punoj normalizaciji odnosa i uzajamnom priznanju“, tvrdi Bisljimi.

Šef prištinskog tima je ujedno ukazao na važnost potpisivanja i pune implementacije sporazuma. Primenu, kaže on, treba da ima „izbalansiran, ravnopravan i pravičan plan redosleda za strane“.

Srbiju je optužio da je navodno prekršila više članova postignutog sporazuma.

„Posebno član 4 kada je glasala i lobirala protiv članstva Kosova u međunarodnim organizacijama, kao i kroz pismo bivše premijerke Brnabić prošlog decembra“, navodi se u saopštenju.

Lajčak je nakon sastanka sa Bisljimijem kazao da je potrebno da se ponovo u fokus stavi normalizacija odnosa Beograda i Prištine. On će se sutra sastati sa srpskim predsednikom.

„Zato je razlog za ovu posetu – danas Prištini, sutra Beogradu, da razgovaramo kako da se ponovo postavi fokus na proces normalizacije odnosa između Kosova i Srbije. Koje ćemo konkretne korake načiniti“, kazao je.


Pročitajte još:

Lajčak iz Prištine: Ubrzati implementaciju sporazuma, sutra diskusija o izveštaju Borelja o merama

Lajčak sa komandantom KFOR: Odluke o mostu u Mitrovici donositi u Briselu

Lajčak sa Bisljimijem u Prištini, sutra u Beogradu sa Vučićem


 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.