Uroševac: Zaplenjeno 58 grafičkih kartica za kriptovalute, jedan uhapšen

Kosovska carina uz policijsku direkciju u Uroševcu zaplenila je danas 58 grafičkih kartica za proizvodnju kriptovaluta, saopštila je večeras Kosovska policija.

Kartice su pronađene u jednoj nenaseljenoj kući u selu Štimlje, a za kartice nije postojala validna dokumentacija.

Zato je uhapšen A.G. sa Kosova.

Pozvana je i jedinica KEDS-a.

Kosovska policija, carina i KEDS, nastavljaju da sprovode akcije na zapleni mašina i druge opreme za rudarenje kriptovaluta širom Kosova.

Prošle nedelje za samo 24 sata, ove institucije sprovele su četiri ovakve akcije.

U zaseoku Vračeva kod Leška zaplenjene su 272 takve mašine, a jedna osoba je privedena. U Prištini je potom zaplenjeno 39, u Vučitrnu 6 uređaja sa 42 kartice za proizvodnju kriptovaluta, a poslednja akcija izvršena je u Glogovcu, gde je u vozilu pronađeno 116 grafičkih kartica, 17 procesorskih ploča, 50 električnih osigurača, 21 USB i dva koriščena procesora.

Takođe prošle nedelje, u Južnoj Mitrovici zaplenjeno je 67 ovih mašina, a istog dana u selu Surkiš u Podujevu tri uređaja.

Kosovske vlasti su pre dve nedelje odlučile da se obustavi proizvodnja kriptovaluta na Kosovu i to u okviru vanrednih mera zbog energetske krize koja je zahvatila Kosovo.

Kosovski ministar finansija Hekuran Murati je tada kazao da je odluka o zaustavljanju proizvodnje kriptovaluta na Kosovu bila neophodna.

Radi se o privremenom ograničenju proizvodnje kriptovaluta, „kako bi se sačuvali džepovi građana“, kazao je, a javili prištinski elektronski mediji.

Policija je naglasila da će se ovakve akcije nastaviti sve do potpune primene odluke kosovske skupštine i vlade.

Još jedna akcija zaplene opreme za rudarenje kriptovaluta, ovog puta u Glogovcu

U automobilu u Vučitrnu zaplenjena 6 uređaja za kriptovalute sa 42 kartice

Nastavlja se sa zaplenom mašina za rudarenje kriptovaluta: U Prištini zaplenjeno 39

Murati: 272 zaplenjena uređaja za kriptovalute trošila struju za 500 domaćinstava

U zaseoku leposavićkog kraja zaplenjene 272 mašine za rudarenje kriptovaluta

Kosovska policija u Južnoj Mitrovici zaplenila 67 uređaja za rudarenje kriptovaluta

Kosovska policija u raciji u podujevskom selu zaplenila tri mašine za rudarenje kriptovalutaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.