U Španiji otkrivena plantaža kanabisa, uhapšeni Albanci i Srbi

Marihuana zaplena droga kanabis
FOTO: Preuzeto sa Gazeta Express

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, jučerašnje izdanje)

Španska policija je tokom policijske akcije pronašla 2.300 biljaka kanabisa sativa i nekoliko kesa upakovanog kanabisa, a uhapšene su tri osobe srpskog i albanskog porekla.

Operacija je pokrenuta krajem jula nakon što je jedan lovac prijavio da dvojica stranaca u blizini reke „Guadazaón“, možda vrše neku ilegalnu aktivnost. Obavestio je Snage bezbednosti i trupe. Istraga je urodila plodom 1. septembra.

Nakon pronalaska plantaže kanabisa na tom području, postavljen je višenedeljni nadzorni uređaj za kontrolu lica odgovornih za uzgoj.

Tokom uviđaja pronađena su četiri veštačka jezerca koja su se punila vodom iz reke i koristila za navodnjavanje kroz mrežu od stotinak metara creva, sušare skrivene među rastinjem, šator u kojem su kuvali i radili razne poslove, stepenice ukopane uz obalu reke i razne kamene i drvene mostove.

Na ivici plantaže, na višem tlu, do kojeg su stigli kroz komplikovan prolaz između stena, pronašli su kamp u kome su uzgajivači prenoćili i čuvali sakupljenu marihuanu, spremnu za prenošenje sa plantaže. Ovaj prostor je služio i kao osmatračnica sa koje se posmatraju usevi.

Kada ih je policija uhvatila na delu, pokušali su da pobegnu, ali su uhvaćeni nekoliko minuta kasnije. Civilna garda i policija pronašli su oko 2.300 visokih biljaka kanabisa i procenjuju da plantaža ima proizvodni kapacitet od oko 5.000 jedinica, prenose strani mediji.

Zaplenjena materija na ilegalnom tržištu može dostići vrednost od 7-20 miliona evra, u zavisnosti od toga da li se distribuira drugom posredniku ili krajnjim potrošačima.

Civilna garda i Nacionalna policija smatraju da ova plantaža pripada razbijenoj međunarodnoj kriminalnoj organizaciji, iako je istraga još uvek u toku.

Uhapšeni su predati Sudu u Motila del Palancar, koji je naložio njihovo upućivanje u zatvor.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.