Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj, navodi da veruje u Sjedinjene Američke Države i da poverenje i podrška koju Amerika pruža Kosovu od 1999. godine neće nestati bez obzira na to da li je dobio ili je odbijen za američku vizu. Haradinaj je to rekao tokom susreta sa 120 studenata iz Beča i Venecije, koji borave u Prištini u okviru studijskog programa o demokratizaciji i ljudskim pravima, prenela je Gazeta Exspress.

Možete li zamisliti kako će izgledati svet sutra kada studenti u okviru studijskih programa o demokratizaciji i ljudskim pravima danas, slušaju predavanja onih koji su juče, bili komandanti ratnih sektora u kojima su vršeni ratni zločini i koji su osumnjičeni da su u istim lično učestvovali?

Delegacije prištinskih vlasti i Vlade Albanije razgovaraju o primeni sporazuma o uklanjanju granične kontrole između Kosova i Albanije. Glavna tema razgovora zamenika kosovskog ministra unutrašnjih poslova Selami Škodre sa delegacijom Albanije, koju je predvodio zamenik ministra za Evropu i spoljne poslove Etjen Džafaj, bila je primena sporazuma o uklanjanju granične kontrole između dve zemlje. Kako je saopštilo kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova, na sastanku se razgovaralo i o ubrzanju i harmonizaciji svih zakonskih i podzakonskih akata s ciljem početka sprovođenja „mini-šengenskog“ sporazuma između Kosova i Albanije.

Nama to uopšte nije potrebno. Mi samo treba da uklonimo naše granične kontrole… Jer su sa obe strane administrativne linije uglavnom naši (onih 3% manjinskih službenika sa kosovske strane će da zaborave ko su). Tako bi “mini šengenski” sporazum Srbije i Severnog Kosova bio uveden odmah a za dalje bi pregovarali…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je sporazum o gasu, koji je postignut sa Rusijom, od presudnog značaja za Srbiju, jer će omogućiti da se, kada se realizuje u potpunosti podigne „vrednost“ naše zemlje.

Severni tok sa nama nema nikakve veze. Možemo samo da se radujemo jer će braća Rusi zaraditi dobre pare. Južni tok je otpisan, a Turski tok će ići preko nas, ako Evropa dozvoli. Sporazum koji je postignut je principijelno “bilo bi dobro kada bi bilo”. I ništa više.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović navodi da će Srbija imati najbržu prugu u ovom delu regiona.

Region je deo neke celine, recimo Evrope. Deo regiona na koji je ova mislila čine najsiromašnije zemlje. Najbrža pruga u toj konkurenciji i nije nešto naročito brza.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.