Tužilaštvo primilo zahtev da se Vučić sasluša u slučaju ubistva srpskih mladića u kafiću „Panda“

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal primilo je zahtev da se u slučaju ubistva srpskih mladića u pećkom kafiću „Panda“ 1998. kao svedok sasluša predsednik Srbije Aleksandar Vučić. O zahtevu koji je u ime roditelja ubijenih mladića 10. avgusta podneo advokat Ivan Ninić Tužilaštvo će odlučivati, ali će o odluci najpre biti obavešteni punomoćnik oštećenih i oštećeni“, rečeno je listu Danas juče u Javnom tužilaštvu za organizovani kriminal.

Advokat Ninić izjavio je za Danas da se čeka na odgovor Tužilaštva i da se u ime porodica ubijenih pećkih mladića nada da će biti pozitivan, jer bi „svako drugačije rešenje bilo zabrinjavajuće“. Prema njegovim rečima, porodice su ranije više puta samostalno podnosile zahtev za Vučićevo saslušanje kao svedoka, ali do sada nisu dobile nikakav odgovor iz Tužilaštva.

U zahtevu Tužilaštvu za organizovani kriminal advokat Ninić naveo je da roditelji ubijenih srednjoškolaca i studenata traže da se Vučić sasluša povodom izjava o masakru u „Pandi“ koje je od 2013. do 2018. u nekoliko navrata davao medijima, tvrdeći da taj zločin nisu počinili Albanci i da „gotovo zna“ šta se dogodilo kobne noći u tom kafiću. Te izjave se navode u zahtevu za saslušanje.

Advokat Ninić smatra da bi prema istom kriterijumu, koji je primenjen prilikom donošenja odluke o prihvatanju dokaznih radnji saslušanja svih ostalih predloženih svedoka, koji su u javnom prostoru istupali povodom događaja, potrebno saslušati i Aleksandra Vučića, posebno zbog težine koju ima njegova izjava iz decembra 2013. Kad je bio šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti“.

Roditelji ubijenih mladića uzaludno su desetak puta tražili da ih Vučić primi na razgovor. On je početkom 2023. više puta javno, preko televizija najavio da će ih primiti, ali do sada do tog prijema nije došlo.

U oružanom napadu dvojice maskiranih lica 14. decembra 1998. na goste kafića „Panda“ u Peći ubijeni su: Ivan Obradović (15), Zoran Stanojević (18), Vukota Gvozdenović (16), Svetislav Ristić (18), Ivan Radević (24) i Dragan Trifović (18). Teže su ranjeni: Vladimir Lončarević (18) i Mirsad Šabović (34), dok je Nikola Rajović (18) prošao sa lakšim povredama iz automatskog oružja.

Zbog ovog zločina tadašnja Državna bezbednost uhapsila je i osumnjičila grupu lokalnih Albanaca, a potpredsednik tadašnje Savezne vlade SRJ zadužen za KiM Nikola Šainović saopštio je da je slučaj „Panda“ rešen.

Uhapšeni kosovski Albanci su kasnije pušteni iz pritvora zbog nedostatka dokaza.

U Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu istraga o masakru u kafiću „Panda“ pokrenuta je u novembru 2015, ali optužnica još nije podignuta.

Traži se svedočenje Stanišića i Simatovića

Kako Danas nezvanično saznaje, podnet je zahtev i da se kao svedoci u slučaju „Panda“ saslušaju bivši načelnik Službe državne bezbednosti Jovica Stanišić i Franko Simatović „Frenki“, takođe visoki zvaničnik SDB. Obojica su haški osuđenici. U Tužilaštvu za organizovani kriminal do sada je saslušano 39 svedoka – članova porodica ubijenih mladića, službenih lica koja su učestvovala u uviđaju i istraži, kao i javne ličnosti koje su u medijima tvrdile da imaju saznanja o slučaju „Panda“. Kako se spekuliše, Aleksandar Vučić navodno ima običaj da predmet „Panda“ pokazuje javnim ličnostima za koje pretpostavlja da neće odoleti da „saznanja“ iznesu u medijima, mada se takođe priča i da ga niko od saslušanih svedoka nije naveo kao izvor informacija. Među saslušanima je i bivši tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević koji je javno tvrdio da „zna više detalja o ubistvu u ‘Pandi’ od Vučića“ i pozvao predsednika Republike da „kaže istinu“.

„Zločin nisu počinili Albanci“

Kao prvi potpredsednik Vlade Srbije i šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti Aleksandar Vučić 26. decembra 2013. u emisiji „Teška reč“ na TV Pink rekao: „Zločin u ‘Pandi’ nisu počinili Albanci kako smo to do sada verovali. Javnost će biti zgrožena kada se bude otkrila istina“. Slične izjave Vučić je imao i u narednim godinama. „Bauljamo u mraku. Gotovo sam siguran šta se desilo u kafiću ‘Panda’ ali nemam dokaza. Nisam siguran da bi naši organi mogli da se ponose onim što su tada uradili“, rekao je Vučić krajem 2015, a o zločinu u „Pandi“ govorio je i 2017. i 2018. godine. Ove Vučiće izjave se navode u zahtevu za saslušanje.

Danas

Pročitajte još:

Slučaj Panda: Podnet zahtev za saslušanje Aleksandra Vučića

Milivojević: Poslanici vlasti ne dozvoljavaju Anketni odbor o ‘Pandi’

Milivojević: Podnet zahtev za formiranje anketnog odbora za istinu o „Pandi“

Milivojević: Tražićemo Anketni odbor za istinu o zločinu u ’’Pandi’’

Dok se Vučić obraća, oni protestuju: Roditelji ubijenih u „Pandi“ traže sastanak

Porodice: Vučićev odnos prema zločinu u ’Pandi’ je surov i bezobrazan

Mandić: To što Vučić izbegava roditelje ubijene dece je odsustvo kućnog vaspitanja

Otac mladića ubijenog u „Pandi“: Šta Vučića sprečava da nam saopšti istinu?

Otvoreno pismo roditelja Vučiću: Ko je streljao našu decu u kafiću Panda u Peći?

Slučaj Panda: Roditelji još čekaju poziv iz Predsedništva, Tužilaštvo navodi da istraga nije završena

Vučić: Krajem januara sastaću se sa porodicama mladića ubijenih u kafiću „Panda“

24 godine od ubistva u kafiću „Panda“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.