24 godine od ubistva u kafiću „Panda“

Na današnji dan, pre tačno dvadeset i četiri godine, dogodio se zločin u kafiću „Panda“ u Peći. Do danas, istina o ovom zločinu nije otkrivena, niti je iko za njega odgovarao.

Tog 14. decembra 1998, oko 20 časova, dvojica maskiranih napadača otvorili su paljbu iz automatskih pušaka na goste kafića Panda, među kojima je najviše bilo pećkih gimnazijalaca.

Ubijeni su Ivan Obradović (15), Zoran Stanojević (18), Vukota Gvozdenović (16), Svetislav Ristić (18), Ivan Radević i Dragan Trifović (18). Vlado Lončarević (18) je teško ranjen, dok su lakše ranjeni Mirsad Šabović (34) i Nikola Rajović (18).

U kafiću je bilo još pet momaka koji su pukom srećom izbegli metke.

Napadači su posle masakra pobegli u obližnje dvorište Gimnazije „Sveti Sava“, gde ih je čekala „zastava 128“ crvene boje.

Do danas, istina o ovom zločinu nije otkrivena, niti je iko za njega odgovarao.

U srpskoj javnosti se prvih petnaest godina smatralo tj. postojalo je uverenje da su zločin počinili pripadnici OVK.

Decembra 2013. godine, o ovom zločinu je govorio sadašnji predsednik Srbije, a tadašnji prvi potpredsednik Vlade i šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, Aleksandar Vučić, u emisiji „Teška reč“ na TV Pink.

Tada je izjavio da „ima mnogo strašnih stvari s kojima ćemo morati da se suočimo, kao na primer ubistva Srba u kafiću ‘Panda’ na Kosovu i Metohiji 1998. godine, za koja nema dokaza da su ga izvršili Albanci, kako se verovalo“.

Ova izjava dovela je do preokreta. Vučić je nastavio da daje periodično izjave, obećavajući da istina neće da se prikriva bez obzira ko je u tom zločinu učestvovao – „bilo da su Albanci ili Srbi“, ali i da će saznanja istražnih organa „mnoge iznenaditi“.

Vučić je kasnije rekao novinarima da je gotovo siguran da zna šta se desilo u Pandi, ali da „ne postoje dokazi“ i da naši istražni organi ne mogu da se „ponose“ kako su sproveli istragu.

Istraga o ovom zločinu je pokrenuta tek 12. maja 2016. u Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu.

Pre nego što je TOK otvorio istragu, u spisima pećkog Okružnog suda postojao je samo izveštaj sa uviđaja, dok istraga u tom sudu, izmeštenom posle rata u Leskovac, nikada nije vođena, pisala je Beta.

Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je pre tačno godinu dana ovoj agenciji da su pribavljeni „brojni“ materijalni dokazi i da je ispitano 36 svedoka, za dva više u odnosu na oktobar 2018. godine, kada je TOK saopštio da su ispitana 34 svedoka.

Iz ovog tužilaštva je najavljeno prošle godine da istraga još uvek nije okončana. Najavljeno je preduzimanje novih radnji i prikupljanja dokaza i podataka koji su potrebni za „donošenje zakonite odluke“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.