Sednicu SO S.Mitrovica obeležile optužbe predsedavajućeg na račun Atića: Meni je njega iskreno žao jer ne zna gde udara, nije slobodan čovek

FOTO: KoSSev

Dvadeseta redovna sednica Skupštine opštine Severna Mitrovica održana je danas u sali ove opštinske zgrade. Usvojene su sve tačke sa predviđenog dnevnog reda, a današnju sednicu obeležile su teške optužbe koje je predsedavajući ove institucije izneo na račun gradonačelnika Severne Mitrovice.

Kao tačke dnevnog reda, prvobitno su, prema inicijalnom saopšenju od prošle nedelje, bili nacrti o opštinskim uslugama i uslovima za dodelu subvencija, grantova i ostalo. Međutim, dan pred održavanje ove sednice, odnosno juče, dnevni red je izmenjen. Uvršteno je „nesprovođenje donešenih odluka Skupštine Opštine od strane izvršne vlasti“ i „saradnja Skupštine Opštine i izvršne vlasti”.

Upravo ove tačka obeležile su današnju sednicu na kojoj su se verbalno sukobili predsedavajući Skupštine ove opštine Nedžad Ugljanin i gradonačelnik opštine S.Mitrovica Erden Atić, koji je danas naprasno napustio sednicu.

Ugljanin je izneo teške optužbe na račun gradonačelnika – od nedostatka komunikacije do toga da „Atić ne razmišlja svojom glavom“.

Dotakao se i centralne vlasti u Prištini, optuživši kosovskog ministra administracije lokalne samouprave Eljberta Krasnićija, kao i zamenicu premijera Emiliju Redžepi da opstruišu rad ove institucije, te da „namerno postavljaju svoje ljude“ u ovoj opštini.

Ugljanin je ujedno izneo podatak da u ovoj opštini radi „99 odsto ljudi koji nisu sa Severa“.

Upravo gorepomenute ministre iz kosovske vlade, predsedavajući je optužio da oni imenuju ljude koji nemaju nikakve veze sa Severom.

„Nisam slučajno pomenuo ministra lokalne samouprave (Eljbert Krasnići prim. red.), jer je član iz druge opštine, dakle član predsedavajuće komisije za zajednice u drugoj opštini – ovde direktor za zajednice“, kaže on, tvrdeći da ga je upravo ovaj ministar postavio na tu funkciju.

Dotakao se potom i zamenice kosovskog premijera.

„Nisam slučajno pomenuo ni zamenicu premijera Emiliju Redžepi. Imenovala je direktore iz Prizrena i iz Dragaša, nijednog direktora nemamo sa Severa, izuzev zamenice gradonačelnika, 99 odsto zaposlenih je sa južne strane i to sve politički nametnuto“, smatra on.

Potom je izneo niz optužbi na račun gradonačelnika Severne Mitrovice Erdena Atića, koji je sedeo na stolici do njega.

Spočitao mu je mnoge stvari, od neprimanja delegata, odbornika do netransparentnosti prema građanima i medijima.

Reč je zatim zatražio i jedini srpski odbornik u ovom sazivu, Dušan Milunović, upitavši gradonačelnika zašto odluke koje je donela skupština – nisu sprovedene.

„Mi smo juče taksativno nabrojali koje smo odluke doneli, a nijedna od tih odluka nije sprovedena. Iskoristio bih vaše prisustvo da nam kažete u čemu je problem za pojedine odluke, vi se sećate na primer za pojedine odluke vezane za poplave ili odluka o formiranju kancelarije za zajednice, šta koči te stvari, da li je to do nas ili treba nešto dodatno da se uradi kako bismo te stvari doveli u red“ upitao je Milunović.

Nakon niza optužbi na njegov račun, Atić je izgovorio par rečenica na albanskom jeziku, te je demonstrativno napustio sednicu.

Da učini isto što i on, pre nego da napusti prostor opštinske sale – gestikulirao je svojoj zamenici Katarini Adžančić, koja je ipak odlučila da ostane do kraja.

Ugljanin je imao komentar i na to:

„Oni tako funkcionišu, na njihovu žalost, sa mnom neće, niti sa delegatima sigurno, gde on ustaje i zove zamenicu da i ona napusti sednicu. Zamislite vi to koja je to sloboda i demokratija“.

Predsedavajući je konstatovao i da Atić – „nije slobodan čovek“.

„To vam govori da on ne može da se odupre, on nije slobodan, nema izražavanje slobodnog mišljenja kao gradonačelnik“, navodi on.

Meni je njega iskreno žao, žao mi je jer ne zna gde udara, jer se toliki pritisak na njega vrši

Predsedavajući ujedno tvrdi da su i radnici ove institucije pod pritiskom upravo od strane gradonačelnika.

„Zamislite šta rade ovim radnicima ovde svaki dan, kroz šta prolaze, kada se ovako ponaša prema delegatima, zamislite kakvo je ponašanje prema običnim radnicima“, naveo je.

Izneo je zatim i tvrdnju da je žensko osoblje koje radi u ovoj instituciji „posebno pod teškim psihološkim pritiskom“.

„Plašim se najviše za ove radnike ovde, jer ovo je psihološki pritisak i utiče naročito na žensko osoblje koje radi u okviru ove institucije. Vi možda ne verujete, ali ja sam video, ovde treba da zaposlimo najmanje 10 psihologa da vratimo te ženske osobe u normalu. Na žalost to je tako, anarhija se nastavlja“, tvrdi Ugljanin.

Ugljanin smatra i da je ovakvo ponašanje gradonačelnika deo „misije“ ili „dogovora“, te naslućuje da, ukoliko se ovakva praksa nastavi – može doći do ozbiljnih posledica.

„Bitno je da mi ne budemo deo tog dogovora i da ne budemo srž eskalacije ili ne daj bože sukoba koji može da se desi, jer ako se nastavi ovakav vid politike, ja se plašim da i do toga može doći, ali mi kao skupština nećemo biti deo te igre“, navodi on.

Podsetio je i da je Atić pre imenovanja za gradonačelnika bio takođe deo ovog saziva, te da je zajedno sa odbornicima učestvovao u donošenju odluka, koje se sada ne ispunjavaju.

„Gradonačelnik je do 19.05, pre preuzimanja dužnosti, učestvovao u donošenju odluka zajedno sa nama i on je glasao za ove odluke. Nažalost sada je takva situacija“, kazao je Ugljanin.

Predloge koje će izvršna vlast dostavljati skupštini, naglasio je, ovaj saziv neće usvajati.

„Neka oni nastavljaju sa svojom arogancijom, i mi ćemo sa svojom. Sve što oni budu dostavljali Skupštini, budite sigurni da neće proći, mi ćemo do kraja mandata braniti interese svih građana i zajednice“, istakao je predsedavajući SO Severna Mitrovica.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.