Vučić: Krajem januara sastaću se sa porodicama mladića ubijenih u kafiću „Panda“

Srpski predsednik će, kako je kazao prilikom obilaska radova na autoputu Miloš Veliki, porodice mladića ubijenih u pećkom kafiću „Panda“ pre 24 godine, primiti na razgovor do kraja januara. Krajem januara ugostiće i „veliku četvorku“, a sutra i Dereka Šolea.

Roditelji šest mladića ubijenih u kafiću „Panda“ 1998. godine, već šest godina uzalud traže prijem kod predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, koji je 2013. godine saopštio da masakr u „Pandi“ nisu počinili Albanci.

„Od 5. septembra 2017. godine više od 10 puta smo se obratili kabinetu predsednika Srbije, tražeći razgovor s predsednikom Vučićem, međutim, nijednom nam nije odgovoreno. Poslednji zahtev smo podneli 23. decembra prošle godine“, rekao je otac jednog od ubijenih agenciji Beta.

Upitan upravo o tome, Predsednik Srbije danas je novinarima kazao da će roditelje na razgovor primiti krajem januara, a to mu nije problem.

„Kao što primam, kad god mogu, što je moguće više ljudi. Ja sam narodni predsednik i moj posao je da odgovaram na neprijatne teme i neprijatna pitanja, a ne na ono što je lepo i lako“, kazao je predsednik Srbije.

Za samo ubistvo kaže da su „imali mnogo indicija“, ali, on „nije bio prisutan da bi mogao da zna“, ali bi voleo da može da dođe do dokaza.

„Čim budem imao da nešto konkretnije, sa dokazima, ponudim ljudima, to ću ponuditi najpre nadležnim organima, a znam da su porodice najzainteresovanije“, poručio je.

Ubijeni su Ivan Obradović (15), Zoran Stanojević (18), Vukota Gvozdenović (16), Svetislav Ristić (18), Ivan Radević i Dragan Trifović (18). Vlado Lončarević (18) je teško ranjen, dok su lakše ranjeni Mirsad Šabović (34) i Nikola Rajović (18).

 

U kafiću je bilo još pet momaka koji su pukom srećom izbegli metke. Do danas, istina o ovom zločinu nije otkrivena, niti je iko za njega odgovarao.

 

U srpskoj javnosti se prvih petnaest godina smatralo tj. postojalo je uverenje da su zločin počinili pripadnici OVK.

Bisljimi nije čovek kojem bilo ko može da veruje

Na pitanje novinara Euronewsa o oceni Kurtijevog zamenika Besnika Bisljimija, da je francusko-nemački nacrt naklonjeniji Srbiji jer ne predviđa međusobno priznanje, srpski predsednik odgovorio je da to pokazuje da nije čitao ili nije razumeo taj papir, ili, kaže najavljuje novu akciju.

„Ne mislim ja da imaju načina da rade takve stvari. Da imaju načina oni bi sklonili barikade. Postoje neke druge stvari tu, mnogo ozbiljnije, mnogo teže, ali to je taktika u kojoj mi treba da budemo srećni kad neko postane članica UN“, kazao je Vučić dodavši da ipak ne bi dalje govorio, dok ne ugosti Dereka Šolea.

Nije Besnik Bisljimi čovek kojem bilo ko može da veruje na reč. U to sam se uverio bezbroj puta i ništa dalje i ništa teže ne želim da izgovorim

Ujedno je kazao i da će o Svetom Jovanu, koji se proslavlja 20. januara, ugostiti „veliku četvorku“, premda ni sada ne precizirajući ko su oni.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.