Slučaj Panda: Roditelji još čekaju poziv iz Predsedništva, Tužilaštvo navodi da istraga nije završena

Roditelji šest mladića ubijenih u kafiću „Panda“ još čekaju poziv za sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Posle više od deset zahteva za prijem koje su uputili predsedniku, a na koje nisu dobili odgovor, Vučić je, sredinom januara, javno obećao da će ih primiti – do kraja tog meseca.

“Što se razgovora tiče, do kraja januara ću primiti porodice zainteresovanih na razgovor. Nema nikakve sumnje i nemam nikakav problem sa tim”, rekao je Aleksandar Vučić tada odgovarajući na pitanja novinara Markera.

Sve do 2013. porodice ubijenih mladića i javnost bili su uvereni da su zločin u Pandi počinili pripadnici „OVK“. Tada je, međutim, u to vreme prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, rekao da zločin nisu počinili Albanci, a da će javnost biti zgrožena kada se bude otkrila istina. Kasnije je izjavio da je gotovo siguran da zna šta se desilo u „Pandi“.

“Mi smo i pre godinu dana znali šta se dogodilo, ali nismo imali imena. Sada imamo i imena, ali naravno potrebne su dodatne provere“, rekao je 2017. godine.

Danas, Aleksandar Vučić navodi da postoje samo indicije i da bi voleo da može da dođe do dokaza.

Istraga o tom zločinu je pokrenuta tek u proleće 2016. godine u Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu. Iz Tužilaštva za Marker navode da je do sada ispitano 38 svedoka, samo dva više u odnosu na prethodno saopštenje tužilaštva iz 2020. godine.

“U dosadašnjem toku istrage pribavljeni su brojni materijalni dokazi i ispitano je 38 svedoka. Istraga još nije završena, a u njenom daljem toku biće preduzete radnje na prikupljanju dokaza i koji su potrebni za donošenje zakonite odluke”, navode iz Tužilaštva.

Pre pet godina taj slučaj je komentarisao i bivši tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević. On je tada izjavio da informacije, do kojih je tužilaštvo svojevremeno došlo, govore u prilog tome da u samoj blizini kafića „Panda“, kao i u okolini, nije bilo Albanaca, već isključivo srpskih vojnih i policijskih snaga.

“Mi samo tražimo da dođemo do prave istine, do pravih izvršilaca, pravih nalogodavaca. Ništa nas neće više zaboleti ta istina od onoga što smo već doživeli te kobne noći”, poručio je 2014. Lazar Obradović, otac jednog od ubijenih dečaka.

U kafiću „Panda“, 14. decembra 1998. dvojica maskiranih napadača otvorili su paljbu iz automatskih pušaka na goste, među kojima je najviše bilo pećkih gimnazijalaca. Ubijeno je šestoro mladića, uzrasta od 15 godina do 24 godine.

Insajder

Pročitajte još: 

Vučić: Krajem januara sastaću se sa porodicama mladića ubijenih u kafiću „Panda“

24 godine od ubistva u kafiću „Panda“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.