Otac mladića ubijenog u „Pandi“: Šta Vučića sprečava da nam saopšti istinu?

Roditelji šestoro mladića, koji su 14. decembra 1998. godine ubijeni u pećkom kafiću „Panda“, uputili su otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću sa molbom da ih primi na razgovor i da im saopšti sva saznanja o tome ko je naredio, organizovao i ubio njihovu decu. Roditelji navode da su od 2017. godine desetak puta „uzaludno“ tražili prijem kod predsednika Srbije i da je on njima i javnosti 11. januara obećao da će ih primiti na razgovor do kraja tog meseca. Lazar Obradović, otac Ivana Obradovića, ubijenog u ovom kafiću 1998. godine, za N1 kaže da su roditelji dečaka puno puta za 24 godine pokušavali da dođu do istine do koje očigledno ne mogu da dođu.

„Mi smo očekivali posle 10-tak pokušaja da nas predsednik primi, tražili smo to puno puta. Sve ove 24 godine pokušavamo da dođemo do istine do koje očigledno ne možemo doći“, rekao je Obradović za N1.

On je podsetio da je Vučić 11. januara izjavio javno da će primiti porodice do kraja januara, ali to se nije desilo.

„Čekali smo i ovaj mesec, ni to se nije desilo. Zato smo uputili ovo otvoreno pismo, očekujući da će konačno da nas primi, da će nam reći koja su njegova saznanja, jer je pre 10-tak godina decidno rekao da zna šta se desilo i ko je to uradio. Pozivamo i javnost i institucije da nam konačno kažu šta se desilo te noći“, istakao je Obradović.

To što ih Vučić nije još primio objašnjava ovako:

„Uvažavajući sve njegove državničke obaveze, mislim da on ili nema šta da nam kaže novo ili postoji neki razlog koji ga sprečava da nam saopšti tu istinu za koju kaže da zna šta se desilo te noći u Pandi“.

On je naglasio da je čudno da se za „24 i kusur godina“ porodice ubijenih ne pomere s mrtve tačke, da „plivaju u mraku sve ove godine“.

„Ja nemam objašnjenja, ako neko izađe sa decidnom tvrdnjom da sigurno zna šta se desilo, za očekivati je i da nam saopšti. Manje će nas boleti ta istina od onog što se već desilo, bilo kakva da je ta istina, za koju sumnjamo da nisu to uradili Albanci, nego neko drugi, a mogu da budu naše službe, ne znam ko. Očekujemo da nam se to kaže“, istakao je Obradović.

On je naglasio da su roditelji mladića „razbacani na sve strane“. „Ja živim u Crnoj Gori, jednostavno živimo tu svoju bol kako je živimo. Mnogo više nas boli što ne znamo šta se desilo sa našim sinovima. Naveli smo i u pismu da polako nestajemo iz života, da su počeli roditelji dece da umiru, ali očekujemo da će bar neko od nas sačekati da ta istina ispliva na videlo“, kaže Obradović.

Šta se do sada zna

U kafiću „Panda“, gde su se okupljali pećki gimnazijalci, 14. decembra 1998. dve maskirane osobe su rafalima iz automatskih pušaka ubili Ivana Obradovića (15), Vukotu Gvozdenovića (16), Svetislava Ristića (18), Zorana Stanojevića (18), Ivana Radevića (24) i Dragana Trifovića (18), teško su ranili Vlada Lončarevića (18), a lakše Mirsada Šabovića (34) i Nikolu Rajovića (18).

Sve do 28. decembra 2013. porodice ubijenih dečaka i javnost su bili uvereni da su taj zločin počinili pripadnici „OVK“.

Međutim, tadašnji prvi potpredsednik Vlade Srbije i šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, Aleksandar Vučić, u emisiji „Teška reč“ na TV Pink je rekao:

„Zločin u ‘Pandi’ nisu počinili Albanci kako smo to do sada verovali. Javnost će biti zgrožena kada se bude otkrila istina“.

Vučić je kasnije rekao novinarima da je gotovo siguran da zna šta se desilo u „Pandi“, ali da „ne postoje dokazi“ i da istražni organi Srbije ne mogu da se „ponose“ kako su sproveli istragu.

Nekoliko dana posle masakra, policija je uhapsila grupu lokalnih Albanaca za koje je rečeno da su organizovali napad na „Pandu“. Nikola Šainović, tada potpredsednik Savezne vlade zadužen za KiM, saopštio je da je „slučaj ‘Panda’ rešen“.

„Ja sam tada rekao da je ‘slučaj Panda’ rešen, jer mi je tako kazala policija“, rekao je Šainović ranije za Betu.

Bivši načelnik pećkog SUP-a Boro Vlahović, rekao je ranije za dnevni list „Danas“, da je za slučaj „Panda“, bila nadležna Služba državne bezbednosti, pošto se radilo o krivičnom delu terorizma, a što „nije isključivalo i rad javne bezbednosti“ na otkrivanju izvršilaca.

„Mi iz javne bezbednosti intenzivno smo radili na otkrivanju izvršilaca, ali kada su pripadnici Državne bezbednosti posle nekoliko dana uhapsili grupu Albanaca za koje je rečeno da su organizovali i izvršili zločin u kafiću ‘Panda’, javna bezbednost je prestala s operativnim radom na tom slučaju. Kad Državna bezbednost nešto preuzme da radi i kad saopšti da je slučaj rešen, nije praksa da javna bezbednost nastavlja sa radom na tom istom slučaju“, objasnio je Vlahović koji je sasušan u TOK-u.

Grupa uhapšenih Albanaca je posle nekoliko meseci provedenih u pritvoru u Leskovcu oslobođena, jer nije bilo nijednog dokaza da su učestvovali u zločinu.

Pročitajte još:

Otvoreno pismo roditelja Vučiću: Ko je streljao našu decu u kafiću Panda u Peći?

Slučaj Panda: Roditelji još čekaju poziv iz Predsedništva, Tužilaštvo navodi da istraga nije završena

Vučić: Krajem januara sastaću se sa porodicama mladića ubijenih u kafiću „Panda“

24 godine od ubistva u kafiću „Panda“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.