Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo optužnicu protiv jedne osobe za organizaciju i učešće u terorističkoj grupi

Specijalno tužilaštvo Kosova
Foto: Gazeta ExpressSpecijalno tužilaštvo Kosova

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog osim naslova koji je adaptiran)

Specijalno tužilaštvo Republike Kosovo podnelo je optužnicu Odeljenju za teška krivična dela Osnovnog suda Priština protiv M.D. koji se sumnjiči da je počinio krivično delo „organizacija i učešće u terorističkoj grupi“ iz člana 143, paragrafa 2 KZK.

Prema optužnici, M.D. je sa namerom da se pridruži terorističkoj grupi u Siriji marta 2013. voljno, svesno i sa namerom putovao različitim rutama do grada Istanbula u Turskoj.

Nakon kraćeg boravka u mestu Kilis u jugoistočnoj Turskoj blizu granice sa Sirijom, sa ženom A.D. i njihovim sinom ilegalno je stigao u Gaziantep, a potom se pridružio terorističkoj organizaciji ISIS koja operiše u Siriji i Iraku.

Osumnjičeni M.D. je boravio u Siriji do avgusta 2017. kada se povukao iz ove organizacije i predao vlastima u Turskoj gde je tražio da bude vraćen na Kosovo što su mu te vlasti i dozvolile.

Ovim delima, M.D. je počinio krivično delo “organizacija i učešće u terorističkim grupama” definisano članom 143 paragrafom 2 KZK (pim.ured. kažnjivo između 5 i 10 godina zatvora).

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.