Tepić: Još Blerovih premijera koji su bežeći zbog korupcije postali Srbi

Marinka Tepić
FOTO: FoNet/Nenad Đorđević

Lanac najviših zvaničnika koji su u svojim državama optuživani za tešku korupciju, a Aleksandar Vučić ih uzimao za savetnike, delio im srpsko državljanstvo i unosne poslove sa Vladom Srbije, vezuje jedan čovek: Toni Bler, bivši britanski premijer, koji je savetovao Vladu Vučića dok je bio premijer, a nastavio i Vladu Ane Brnabić, napisala je u svom saopštenju potpredsednica Stranke slobode i pravde, Marinika Tepić.

„Pre aktuelne afere sa dodelom našeg državljanstva bivšoj premijerki Tajlanda osuđenoj za korupciju, još jedan bivši premijer dobio je zaštitu Srbije preko državljanstva – bivši premijer Rumunije, Viktor Ponta, takođe optužen za tešku korupciju i takođe za savetnika imao Tonija Blera. Ponta je u jeku optužbi za korupciju 2016. godine, dobio ne samo naše državljanstvo, nego postaje i Vučićev ‘počasni savetnik’. Ponta se sumnjičio da je za Blerov dolazak u Bukurešt tokom predizborne kampanje, zloupotrebio ovlašćenja lidera svoje Socijaldemokratske partije kako bi ubedio rumunskog tajkuna Sebastiana Gicu da plati Bleru 220.000 evra za taj dolazak, a zauzvrat bi Gica politički napredovao“, navodi se u ovom saopštenju.

Dalje se dodaje da „Gica zbog iste afere beži iz Rumunije, gde drugde nego u Srbiju, a dok ga goni poznata antikorupcijska tužiteljka Rumunije Laura Kodruca Keveši i za njim se raspisuje Interpolova poternica, Gica u Srbiji dobija više ‘nagrada’ – azil 2017. i odbijanje Srbije da ga izruči Rumuniji, ali i milionske poslove njegove firme ‘Teamnet International SA’ sa Vladom Srbije i ministrom finansija.“

Kako ona navodi, u Blerovom lancu, Vučić služi i drugim zajedničkim saradnicima, kao što je princ Saudijske Arabije Mohamed Bin Salman, čiji je takođe Bler savetnik, kao i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, za koje je gospođa Brnabić objasnila da UAE plaćaju Vladi Srbije savetničke usluge Tonija Blera Vladi, preko konsultantske kuće „Tony Blair Associates“.

„Kao da nam nije dovoljno režimskog kriminala i korupcije, već i uvozimo. Stoga ni Srbija ne može ozdraviti bez snažnog i nezavisnog antikorupcijskog tužioca, kako je to činila i tužiteljka Kodruca Keveši u Rumuniji, koji pod svojom nadležnošću mora imati svoju policijsku jedinicu, nezavisnu od ministra unutrašnjih poslova, odnosno uticaja političkih sinekura koji su i sami saučesnici u krivičnim radnjama“, istakla je Tepić u saopštenju.

Vidi još:

Da li Toni Bler pregovara u ime Srbije? Vučić: Moje ime nije Toni

Blerov Institut za globalnu promenu: Toni Bler ne nastupa u ime srpskog predsednika i srpske vlade

Gazeta Express: Blerov institut ima projekat sa Srbijom, lobira za promenu granice

Blerov Institut raspisao konkurs za savetnika Vlade Srbije

Kabinet Ane Brnabić za Insajder: Pitajte Blerov institut ko ga plaća da savetuje Vladu Srbije

Ana Brnabić o savetničkim uslugama Blerovog instituta: Ne plaćaju ga građani Srbije, ja sam samo nastavila Vučićevu praksu

Kompanija supruge Tonija Blera savetuje kosovsku vladu o Specijalnom sudu

Danas

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.