Tahiri: Kosovska delegacija malo zna o agendi, pripremljena dokumentacija za Vašington

besnik tahiri
FOTO: Gazeta Blic

Pred najavljeni sastanak u Vašingtonu zakazan za 4. septembar, prvi potpredsednik kosovske vlade, Besnik Tahiri, poručuje da je kosovskoj delegaciji predvođenoj premijerom, Avdulahom Hotijem, jasno šta sastanak u Beloj Kući predstavlja, ali i da sama delegacija vrlo malo zna o dnevnom redu sastanka.

„U pogledu onog što predstavlja, tačno znamo, u pogledu dnevnog reda, manje više znamo da su teme političke i ekonomske, ne postoji ništa preciznije“, izjavio je Tahiri juče za T7.

Tahiri je ujedno izjavio da se sastao sa ministrima iz AAK, gde je pripremljena dokumentacija koja će biti predstavljena u Vašingtonu.

“Na sastanku sa ministarkom spoljnih poslova razgovarali smo i proučili svu dokumentaciju. Ona ju je pripremila još u vreme Edite Tahiri i Avnija Arifija – dokumentaciju o sporazumima koji nisu sprovedeni. Dokument kojim se potvrđuje odluku Suda o nezavisnosti Kosova. Sve odredbe su na dnevnom redu ako se ozbiljno proučava Ahtisarijev plan“, rekao je on.

Tahiri je komentarisao i odbijanje najvećih opozicionih partija – Samoopredeljenja, ali i PDK da učestvuju u dijalogu i pošalju svoje članove koji bi bili deo tima u Vašingtonu a potom i u Briselu. Tvrdi da bi „Kosovo bilo jače“ kada bi se oni pridružili.

„Kosovo bi bilo mnogo jače sa Samoopredeljenjem i PDK. Njihovo učešće je veoma važno. Mislim da time ne gube glasove, već, ako učestvuju, samo jačaju Kosovo“, poručio je Tahiri.

Prištinska delegacija predvođena Hotijem, koju čine potpredsednici vlade Driton Seljmanaj i Aljbuljena Balaj, ministar pravde Seljim Seljimi, ministarka spoljnih poslova Meljiza Haradinaj-Stubla, ministar infrastrukture Arban Abraši i šef kabineta premijera Ardita Duši, već je doputovala u Vašington, dok se dolazak delegacije predvođene predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem tek očekuje.

Osim toga da će se u Beloj kući razgovarati o ekonomskim temama, za sada nema zvaničnih potvrda iz Vašingtona o čemu će se još razgovarati 4. septembra.

Iako se nakon najavljenog sastanka govorilo o velikim ekonomskim projektima, kako je vreme odmicalo i približavao se septembar, a pojedini analitičari i deo opozicije u Srbiji ukazivao na mogućnost da se u Vašingtonu „prizna nezavisnost Kosova“, predsednik Srbije je sve češće govorio o mogućem pokretanju političkih tema i „iznenađenjima u zahtevima prema Srbiji“. Međutim, nakon jučerašnjeg razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, tvrdi da je ohrabren, te da sa „čvršćim stavom“ putuje za Brisel i Vašington.

I dok su se prethodnih dana mogle čuti poruke iz Prištine da se u „Vašington ide po sporazum“, te da je „svaki razgovor sa Beogradom usmeren ka međosubnom priznanju“, predsednik Srbije jedno navodi da „neće da prihvati ponudu o uzajamnom priznanju zarad susreta sa Trampom ako nema stvarnih kompromisa“, ali i da „nikada ne bi uradio nešto što je protivno srpskim interesima“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.