Vučić za vikend u strahu od iznenađenja u Vašingtonu, ali nakon razgovora sa Merkel ohrabren

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, rekao je nakon telefonskog razgovora sa kancelarkom Nemačke, Angelom Merkel, da je pred razgovore u Briselu i Vašingtonu sa kosovskim delagacijama „ohrabren“. Glavne teme razgovora bile su Kosovo i Metohija i evropski put Srbije.

Nakon što je govorio o svom strahu od iznenađenja u Vašingtonu tokom vikenda, danas, nakon razgovora sa Merkel koji je kako priznaje, sam zahtevao, predsednik poručuje da je ohrabren.

„Sa svom energijom i od našeg naroda i uz ovako dobro obavljen razgovor, čini mi se da punijim rukama, čvršćim stavom i većom energijom putujem na ta dva važna mesta da pokušamo da postignemo dobre stvari za Srbiju.

Od nemačke kancelarke sa kojom je imao „odličan razgovor“ dobio je i savet.

„Naučio sam od nje. Ponovila mi je ono što mi je rekla nakon konferencije iz Pariza koju smo imali sa Hotijem – da bez obzira na iskustvo je vreme, kako stičem sve više iskustva, pokazujem nešto manje emocija. Pokušaću da je poslušam“, otkrio je Vučić.

Merkel mu je, kako se poverio novinarima na Bledu, zamerila što je ne zove češće.

Govorio je i o sastanku koji je imao sa Lajčakom na kom su razgovarali „bez rukavica“.

„Rekao sam šta su naši ciljevi, šta je postignuto, o čemu mora da se razgovara – ZSO. Veoma poštujem to što gospodin Lajčak govori o normalizaciji odnosa, ta normalizacija odnosa je nešto drugačije od onoga o čemu govori Priština i o čemu govore neki drugi“, rekao je danas, dva dana nakon što je takođe rekao da „kada čujete Lajčaka razumete o čemu se radi i kakav je tip razgovora i u Briselu, a to je – završite sve drugo a onda ćemo izaći sa papirom, na ovaj ili onaj način priznanje nezavisnosti Kosova“.

Poručio je i to da Srbija želi i da nastavi dijalog u Briselu ali i da ode u Vašington i razgovara o važnim ekonomskim pitanjima.

„Prihvatamo jezik argumenata. Ne prihvatamo i nećemo prihvatati jezik ucena“.

Potvrdio je i ono što je na posebnom panelu saopštio i Lajčak o tome da će pregovori postati dinamičniji, odnosno da će se od 7. septembra kada je zakazan novi sastanak, dve delegacije sastajati češće.

Lajčak je istu poruku podelio i na svom Tviter profilu podvlačeći da je „EU pokazala spremnost da dijalog učini dinamičnijim“.

O porukama koje su Vučić i Lajčak poslali tokom panela na Bledskom strateškom forumu čitajte u posebnim vestima:

Vučić: Ova EU vrši veći pritisak za nezavisnost Kosova

Lajčak: O sastanku u Vašingtonu su nas obavestili tek nakon zakazivanja

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.