Haradinaj: U Vašingtonu neće biti međusobnog priznanja

Haradinaj
FOTO: Gazeta Express

Lider AAK, Ramuš Haradinaj, uprkos prethodnim izjavama da se u „Vašington ide zarad priznanja“, sada smatra da je „teško poverovati“ da će na sastanku četvrtog septembra između delegacija Beograda i Prištine u Beloj kući do toga doći.

U jučerašnjem gostovanju na T7, Haradinaj je izjavio da su se prethodnog dana predstavnici koalicije sastali i detaljno razgovarali o tome „šta čeka kosovsku delegaciju“ u Vašingtonu, prenosi Gazeta Express.

„Teritorijalna nepovredivost. O principu ustavnosti i Zajednici (ZSO) se neće razgovarati u Vašingtonu. Međutim, malo je teško poverovati da će se postići sporazum, ali doći će do političkog napretka. Biće velikog napretka u međusobnim odnosima, razgovaraće se uglavnom o ekonomskim temama“, rekao je Haradinaj.

Navodi i da će Bela kuća „tražiti od EU veći napredak u dijalogu“.

„EU se plaši da će Bela kuća insistirati na konačnom sporazumu, ali to neće bii postignuto“, dodao je.

Iako navodi da je teško poverovati da će se u Vašingtonu potpisati „Sporazum o međusobnom priznanju“, ujedno poručuje da Hoti ima njegovu punu podršku za potpisivanje istog, ali u slučaju da se ne „dotaknu Ustav i granice“.

„Naša delegacija bi trebalo da zna da ako je takva situacija da treba da ustane sa stola. Hoti nema moju podršku kada je u pitanju uticaj na Ustav i granice“, poručio je Haradinaj.

Mustafa da disciplinuje Hazirija zbog izjava o razmeni teritorija

Haradinaj se osvrnuo i na seriju izjava zamenika predsedavajućeg LDK i gradonačelnika Gnjilana, Ljutfija Hazirija, da se zalaže za razmenu teritorija – da se Leposavić i sedamnaest srpskih sela pripoje centralnoj Srbiji, a Preševo, Bujanovac i Medveđa Kosovu.

Poručio je lideru LDK, Isi Mustafi da disciplinuje Hazirija, te da su takve izjave nepotrebne.


Glauk Konjufca iz Samoopredeljenja sinoć je za TV Dukađini takođe govorio o sastanku u Vašingtonu, ali i o gradonačelniku Gnjilana.

Saglasan je sa Haradinajem da se u Beloj kući ne sme razgovarati o razmeni teritorija, ali i ujedno smatra da su izjave Hazirija o razmeni teritorija „skandalozne“.

Osim toga da će se u Beloj kući razgovarati o ekonomskim temama, za sada nema zvaničnih potvrda iz Vašingtona o čemu će se još razgovarati 4. septembra.

Iako se nakon najavljenog sastanka govorilo o velikim ekonomskim projektima, kako je vreme odmicalo i približavao se septembar, a pojedini analitičari i deo opozicije u Srbiji ukazivali na mogućnost da se u Vašingtonu „prizna nezavisnost Kosova“, predsednik Srbije je sve češće govorio o mogućem pokretanju političkih tema i „iznenađenjima u zahtevima prema Srbiji“. Međutim, nakon jučerašnjeg razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, tvrdi da je ohrabren, te da sa „čvršćim stavom“ putuje za Brisel i Vašington.

I dok su se prethodnih dana mogle čuti poruke iz Prištine da se u „Vašington ide po sporazum“, te da je „svaki razgovor sa Beogradom usmeren ka međosubnom priznanju“, predsednik Srbije navodi da „neće da prihvati ponudu o uzajamnom priznanju zarad susreta sa Trampom ako nema stvarnih kompromisa“, ali i da „nikada ne bi uradio nešto što je protivno srpskim interesima“.

Prištinska delegacija predvođena Hotijem, koju čine potpredsednici vlade Driton Seljmanaj i Aljbuljena Balaj, ministar pravde Seljim Seljimi, ministar infrastrukture Arban Abraši i šef kabineta premijera Ardita Duši, već je doputovala u Vašington, dok se dolazak delegacije predvođene predsednikom Srbije očekuje.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.