Vučić: Očekujem iznenađenja u Vašingtonu; Duga je noć između 3. i 4. septembra

Vučić Gazivode
Foto: KoSSev

Vest je ažurirana

Srpski predsednik, Aleksandar Vučić najavio je jutros gostujući na televiziji Pink da će se srpska i kosovska delegacija u Vašingtonu sastati 3. septembra, dok je sastanak 4. septembra, na visokom političkom nivou, uslovljen onim što domaćini smatraju uspehom. Najavljuje i „dugu noć“ između 3. i 4. Entuzijazam je opao i prema dijalogu u Briselu za koji je jutros, uprkos drugačijim dosadašnjim uveravanjima Marka Đurića, predsednik rekao da ide ka priznanju „na ovaj ili onaj način“.

„Sastanak u Vašingtonu je 3. dok sastanak 4. uslovno, ako budu zadovoljni onda će biti susreta na najvišem nivou“, rekao je jutros srpski predsednik.

Rekao je da je srpska delegacija dobila zvaničnu agendu koja predstavlja one tačke o kojima se razgovaralo, odnosno ekonomske teme, ali je, kako kaže „bila i jedna koju nismo hteli da prihvatimo“.

Bez obzira na tu tačku, o kojoj nije precizirao šta tačno podrazumeva, predsednik „nije siguran da će to na tome da se zaustavi“.

Moj politički nos neretko je dobro osećao različite vrste mogućih zamki

On je podsetio da kosovska strana tvrdi da u Vašington ide po priznanje i dodao da su to naše službe zabeležile i da on lično očekuje iznenađenja.

„Izviniću se američkoj administraciji ukoliko iznenađenja ne bude“, ipak najavljuje.

On je podsetio i na to da je Tramp u pismu njemu i Tačiju govorio o međusobnom priznanju i podcrtao da američki predsednik taj stav nije promenio.

Nakon jutrošnjeg gostovanja prilikom kog je, kao i više puta do sada, Vučić izneo više optužbi na račun bivših vlasti o tome kako su vodili politiku prema Kosovu i čije akte, konkretno odluku Međunarodnog suda pravde i sporazum o carinskim pečatima kojim je, kako tvrdi, uspostavljena granica na Jarinju i Brnjaku, je država u obavezi da poštuje, bivši srpski predsednik, Boris Tadić, pozvao ga je na TV-duel o Kosovu. O tome detaljnije:  Tadić pozvao Vučića na TV-duel o Kosovu

Na dodatno pitanje da li očekuje susret sa američkim predsednikom, Vučić je rekao da smatra da do njega ipak neće doći.

„Ako bih prihvatio i ako sam u pravu za to da će biti iznenađenja, u zahtevima prema Srbiji. Ako bih to prihvatio, verujem da bih bio prvi Srbin i prvi srpski predsednik koji bi mogao da ima, ne samo susret sa Avdulahom Hotijem i Trampom, već da imam i bilateralni susret sa Trampom. Pošto mislim da znam šta može da bude sadržaj tog iznenađenja, opet to osećam, ne zato što imam podatke… pre će biti da ću to da odbijem i da do tog susreta neće doći“, rekao je jutros.

Najavio je i dugu noć između 3. i 4. septembra.

„Šta će sve da se dešava u noći između 3. i 4. septembra, mi počinjemo u 10 ujutru po američkom vremenu sa pregovorima, razgovorima, a onda imamo nastavak. Sad čekam da vidim šta će biti u nastavku tih pregovora. Ja verujem da oko ovih ekonomskih stvari možemo da se dogovorimo za 4 ili 5 sati. Čekam da vidim šta će biti u nastavku, a onda duga je noć“.

Uprkos svemu, predsednik podseća da upravo on ima „nagomilano iskustvo“ u pregovorima sa velikim svetskim liderima i dodaje da ga iako od sastanka u Vašingtonu ima „iskreni strah“ to neće sprečiti da se bori za Srbiju i srpski narod na KiM.

Ukratko je predstavio i svoje iskustvo u razgovorima sa svetskim liderima:

„Sedam puta sa Si Đinpingom, po 18 puta sa Putinom i Merkel, pa jedini koji je ugostio japanskog premijera ovde u Beogradu u poslednjih 50 godina. Da ne pričamo o izraelskom predsedniku, nekoliko susreta sa izraelskim premijerom. Govorimo o najvažnijim ljudima sveta, indijskim premijerom, potpredsednikom Indije…“

Kao i više puta do sada, i danas najavljuje težak period za Srbiju, ali uprkos strahovima koje je izneo navodi i sledeće:

„Za nas je uvek povoljnije kada razgovaramo sa ljudima iz Trampove administracije, nego sa ljudima iz druge administracije“.

Lajčak hoće priznanje  na ovaj ili onaj način
Kratko je uporedio i pregovore u sklopu EU koje predvodi specijalni izaslanik, Miroslav Lajčak.
„Dovoljno je bilo da čujete Lajčaka i da razumete o čemu se radi i kakav je tip razgovora i u Briselu. A to je – završite sve drugo a onda ćemo izaći sa papirom, na ovaj ili onaj način priznanje nezavisnosti Kosova“, rekao je on uprkos brojnim demantijima predstavnika ekspertskog tima Srbije u pregovorima u Briselu, Marka Đurića, o tome da prištinska delegacija laže kada navodi da se u Briselu razgovara o priznanju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.