Rakić i Simić: Staćemo goloruki ispred svog golorukog naroda

Krizni štab
Foto: KoSSev

Konferencija Kriznog štaba povodom izglasavanja zakona o transformaciji KBS u vojsku Kosova, počela je danas u 12 časova.

Predsednik Kriznog štaba i Srpske liste, nekadašnji gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić, prvi se obratio javnosti.

„U Prištini je danas na najgrublji način napadnut mir, bezbednost i sigurnost na ovim prostorima, formiranjem tzv. vojske Kosova najgrublje je pogažena rezolucija UN 1244 kojom se jasno govori da jedina oružana sila, jedina oružana formacija na ovim prostorima jeste KFOR,“ otpočeo je svoje izlaganje Rakić.

Krizni štab
Foto: KoSSev

U ime kriznog štaba i lokalnih samouprava svih četiri opština na Severu, Rakić je pozvao sve Srbe na Kosovu na suzdržanost, bez obzira gde žive, severno ili južno od reke Ibar.

„Pozivam ih na da ne nasedaju na provokacije“ jer će, kako kaže, „provokacija svakako biti“.

Naveo je da im je cilj da održe mir na ovim prostorima.

„Kao što znate mi smo sami u svemu ovome, država Srbija je uz sve nas,“ naglasio je Rakić i dodao da je „predsednik Aleksandar Vučić više puta ponovio da neće dozvoliti nikakve napade na srpski živalj na prostoru Kosova i Metohije“.

Predsednik Kriznog štaba „jasno“ je poslao poruku Prištini i međunarodnoj zajednici da „nećemo nasedati na provokacije, ali da ćemo se boriti za mir, da nismo uplašeni, da ćemo ostati ovde.“

Današnja odluka Prištine „za nas je neprihvatljiva“, naveo je.

Pozvao je građane na „budnost“ i „jasno“ poručio da ukoliko dođe do „bilo kakvih pretnji“, da će oni, predstavnici srpskog naroda, biti ispred svog „golorukog“ naroda.

„Međutim, ukoliko dođe do bilo kakvih pretnji, želim da poručim srpskom narodu, da ćemo mi, politički predstavnici biti ispred svog naroda, ispred svog golorukog naroda i branićemo naše pravo na život,“ izjavio je Rakić.

Na kraju obraćanja podsetio je međunarodne predstavnike da ove oružane snage nemaju pravo da dođu na Sever, te da je „KFOR jedina formacija koju mi priznajemo i kojima je međunarodnim pravom dat mandat da nose oružje“.

Obraćanje javnosti završio je „tradicionalnim srpskim pozdravom sa Severa: Jer odavde nema nazad“.

Potpredsednik Srpske liste i poslanik u Skupštini Kosova, Igor Simić govorio je posle svog saradnika.

Ponovio je osude ali i ono što je njegov prethodnik naveo – da će politički predstavnici Srba, „goloruki zajedno sa svojim golorukim narodom“ stati ispred „tih oružanih formacija ukoliko se neko drzne u Prištini“ i uputi ih ka severu KiM.

„Mir nema alternativu, ali ni život nema alternativu, što znači, ukoliko se neko drzne u Prištini i odluči da ove oružane formacije uputi ka severu Kosova i Metohije, apsolutno stojimo ispred odluke Kriznog štaba. Mi politički predstavnici srpskog naroda, staćemo goloruki zajedno sa svojim golorukim narodom ispred tih oružanih formacija još jednom braneći pravo na život,“ rekao je Simić.

Zamolio je narod da ne nasedaju na provokacije i apelovao na suzdržanost.

Za kraj, najavio je da će podneti žalbu Ustavnom sudu zbog kršenja odredaba samog kosovskog ustava, iako ne očekuje da će „taj sud stati u odbranu prava“.

Pored Rakića, prisutni su i predsednik Privremenog organa opštine Zubin Potok – Srđan Vulović, potpredsednik Srpske liste i poslanik u Skupštini Kosova – Igor Simić, ministar u ostavci za lokalnu samoupravu kosovske vlade – Ivan Todosijević, nekadašnji gradonačelnik Zubinog Potoka u kosovskom sistemu – Stevan Vulović, zamenik kosovskog ministra unutrašnjih poslova – Milan Radojević, predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica i odbornik u SO Severna Mitrovica u kosovskom sistemu – Aleksandar Spirić kao i poslanik u kosovskoj skupštini Slavko Simić.

Današnju konferenciju možete pogledati ovde:

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.