Tači u Parizu promoviše novu knjigu o sebi, Bernard Kušner autor predgovora

Posle „Nova država, moderni državnik – Hašim Tači – biografija“, i nova knjiga u ediciji hvalospeva o političkim veštinama dugogodišnjeg prvog čoveka Kosova. Umesto na sudskoj optužnici kako spekuliše jedan deo javnosti, diplomata i medija, o Tačijevoj ulozi u dešavanjima od 1987. do 2008. godine čitaće u knjizi autora Žaka Bodina (Jacques Baudouin) „Rađanje demokratije: Hašim Tači i put ka nezavisnosti Kosova“; kao i „borbi jednog naroda za nezavisnost“. Predgovor za knjigu pripao je Bernardu Kušneru. U toku je promocija u Parizu, koja se uživo prenosi, pa se tako, osim čitanja knjige o Tačijevom doprinosu „demokratiji“ može o tome informisati i gledanjem diplomatskog događaja.

Ovo knjiško štivo košta 22 evra i može se kupiti preko sajta Amazon. U opisu knjige akcenat se stavlja na period tokom 1999. kada je „nakon jedanaest nedelja bombardovanja nekadašnji predsednika SRJ Slobodan Milošević kapitulirao i evakuisao se sa Kosova“. Knjiga govori i o „13.000 poginulih“, o „skoro milion izbeglica“, kao i o tome da je „na predlog Ujedinjenih nacija“, deset godina kasnije – 2008, „Kosovo postalo suverena država“.

Prištinski Indeksonline objavio je fotografije sa jutrošnje promocije knjige u Parizu, u razgovoru sa Bernardom Kušnerom, sa zastavama Francuske i Kosova i svežim izdanjima nanizanim na gomili.

Ova knjiga se pojavila pošto su se tek slegli promocija prve, izdate početkom ove godine, kao i skandal u vezi sa njom. „Nova država, moderni državnik – Hašim Tači – biografija“, delo je autora novinara lista Times – Rodžera Bojsa (Roger Boyes) i Suzi Džeger (Suzy Jagger), a za promociju su bile zadužene Kušnerove kolege – Volfgang Petrič i Albert Roan – na Diplomatskoj akademiji u Beču, uz Edija Ramu. Petrič i Roan, uz Kušnera, igrali su ključne uloge u novoj istoriji Kosova.

„Ova knjiga je priča o retkom uspehu zapadne vojne intervencije i prva biografija novog predsednika Kosova, najmlađe zemlje u Evropi,“ opisao je izdavač Biteback publishing ovaj prvenac.

Međutim, nije tako stajalo u pojedinim medijima.

„Jedan političar, koji sebe želi da ovekoveči kroz biografiju, po pravilu ima tri opcije: Prvo, on traži pisca za svoje memoare. Drugo, on odgovara na pitanja nezavisnih novinara koji istražuju za specijalnu knjigu. Treće, on angažuje autore koji zapisuju tačno ono što želi da pročita o sebi, a za odgovarajuću naknadu. Poslednje navedeno je pojas za spasavanje za političare koji imaju urušen imidž, uključujući i kosovskog predsednika Hašima Tačija. Bivšem gerilskom šefu je voda do vrata“ – početkom godine pisao je i Neue Zürcher Zeitung.

Pošto je sa poznatim diplomatama tokom proleća promovisao svoju biografiju, obilazeći evropske prestonice – Pariz, London, Beč.., iz Prištine stigla je nova vest, ali o aferi.

Objavljeno je (navodno) pismo koje je britanski advokat Džefri Najs uputio Vladi Kosova, sa skandaloznim podacima da je Tači prvo platio za biografsku knjigu a potom i da je ostalo oko pola miliona neisplaćenog duga Najsu. Nekadašnji tužilac Haškog tribunala, ser Džefri Najs, predvodio je suđenje Slobodanu Miloševiću i za kosovske Albance je bio, kako su ga opisali kosovski mediji, „jedna od najvoljenijih javnih ličnosti neposredno nakon rata“.

Neposredno nakon što je Dik Marti spremio svoj specijalni izveštaj o trgovini organima Srba, Tači je angažovao Najsa da ga savetuje da pripremi potreban materijal za vreme kada se osnuje Specijalni sud, ali je i pomogao deo predsednikove biografske knjige.

„Radili smo kako bi kosovska vlada mogla da pripremi materijal kojem niko neće imati pristup, a koji će se koristiti kada pojedinci budu optuženi od strane Specijalnog suda,“ objasnio je tada Najs.

„Amnestija od ratnih zločina mogla bi da bude deo onoga što se najavljuje kao konačni sporazum između pregovaračkih delegacija Beograda i Prištine, odnosno kako će ga videti strane koje priznaju kosovsku nezavisnost – Kosova i Srbije. Time bi bio raspušten Specijalni sud. Diplomate su u šoku,“ istovremeno je pisala Koha Ditore.

„Postoji potpuna kritika ovog procesa koji se odvija u Briselu, kako na unutrašnjem tako i na međunarodnom nivou, ali ću biti direktan: Šta je alternativa miru i sporazumu sa Srbijom? Rat? Tragedija? Razumevanje ili izgradnja zida između Kosova i Srbije dugog 300 kilometara? – govori Tači na promociji današnje knjige u Parizu.

Druga knjiga se objavljuje u jeku priprema i najava o postizanju tzv. konačnog pravno-obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine. Tačiju još uvek nedostaje konsenzus šireg političkog spektra za ideju koju promoviše od letos – „minorna korekcija granica sa Srbijom i pripajanje Preševske doline Kosovu“.

Pročitajte još:

Sa promocije knjige o Tačiju u Beču: Srbi na Kosovu imaju „najbolju moguću manjinsku zaštitu“; o Velikoj Albaniji: Prizivate vuka i onda se možda i stvori

Koha: Diplomate u šoku, deo sporazuma Beograda i Prištine amnestija zločina?

Neue Zürcher Zeitung: Kako postati državnik sa sjajnom biografijom

Ima dug u Londonu ali će Tači tamo promovisati knjigu

Ekskluzivno: Tači duguje 500.000 evra Džefriju Najsu

Novinari Times-a napisali knjigu o Hašimu Tačiju: „Nova država, moderni državnik“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.