Novinari Times-a napisali knjigu o Hašimu Tačiju: "Nova država, moderni državnik"

"Nova država, moderni državnik – Hašim Tači – biografija" – naslov je knjige o kosovskom predsedniku, Hašimu Tačiju i NATO intervenciji na Jugoslaviju, čije se objavljivanje očekuje 16. januara naredne godine. Autori su novinari lista "Times" Rodžer Bojs (Roger Boyes) i Suzi Džeger (Suzy Jagger). Knjiga ima 320 stranica, a izdavač je Biteback publishing. Knjiga je najavljena istovremeno dok javnost nestrpljivo očekuje prve optužnice Specijalnog suda za Kosovo, a za koje se spekuliše da će biti podignute protiv Tačijevih najbližih saradnika, čak i samog Tačija. 

"Ova knjiga je priča o retkom uspehu zapadne vojne intervencije i prva biografija novog predsednika Kosova, najmlađe zemlje u Evropi," stoji u opisu publikacije na zvaničnoj Internet stranici izdavača.

Biografije autora 

Na stranici Biteback publishing-a objavljene su i biografije autora. 

Za Rodžera Bojsa se navodi da je autor jedanaest knjiga, uključujući biografiju nekadašnjeg poljskog predsednika, Leha Valense. Bivši je dopisnik Financial Times-a, a poslednjih trideset godina za The Times of London "Rodžer je opširno pisao o istočnoj Evropi iz Berlina i Poljske". Sada je diplomatski urednik Times-a.

Koautorka je novinarka u Times-u dvanaest godina. Putovala je Bliskim istokom, izveštavala o finansijskoj krizi 2008. kao dopisnik za Wall Street, a sad je zamenik urednika za spoljnu politiku. 


Koha: Knjiga koja "podiže imidž"

Izveštavajući o novoj knjizi, prištinska Koha navodi da su iz kosovskog predsedništva demantovali da su inicirali objavljivanje ove knjige koja "podiže imidž" kosovskog predsednika. 

"Sadašnjem kosovskom predsedniku pripisuje se zasluga za ubeđivanja međunarodnog faktora koji je vojno intervenisao na Kosovu," navodi takođe ovaj portal. 

Kosovski predsednik dalje se opisuje i kao neko ko je "poveo revoluciju" protiv tadašnjeg jugoslovenskog predsednika Slobodan Miloševića i "ubedio" NATO snage da izvrše bombardovanje.

"U periodu kada je zapadni vojni angažman oslobodio nasilni sektaški globalni terorizam i postao katalizator najvećeg egzodusa migranata od Drugog svetskog rata, intervencija NATO-a na Kosovu 1999. i dalje je jedinstven i sjajan primer procesa koji je doveo do mirnog prelaska sa začarаnog etničkog rata na modernu demokratiju. Pre manje od dvadeset godina, mladi albanski student po imenu Hašim Tači poveo je revoluciju protiv Slobodana Miloševića – srpskog tiranina sa najvećom vojnom snagom u Evropi i ubedio Zapad da izbombarduje Beograd sa Kosova," stoji dalje u najavi ove knjige.

Ocenjuje se i da je bombardovanje dovelo do "perioda nepremostivog mira na Balkanu" na koji bi "zapadni lideri koji su pokušali da svrgnu druge tiranije u stranim zemljama gledali sa zavišću kao retko uspešan model":

"Intervencija NATO-a na Kosovu, koju su predvodili Toni Bler i Bil Klinton dovela je do demokratije i vladavine zakona."

Suprotno tome, pokušaji Džordža Buša da izvrši promene režima u Iraku i Avganistanu i Amerike, Velike Britanije i Francuske u Libiji ostavili su "smrtonosni vakuum" koji su ispunili "islamski pobunjenici" što je dovelo do "pada samih zapadnih lidera". 

Poručivanje knjige je moguće na zvaničnoj Internet stranici izdavača i trenutno košta 20 funti, a elektronska verzija – 16.99. Knjiga je dostupna i na Amazon-u, te E-bay-u takođe. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.