„Đurđevdan u selu kojeg više nema” dvostruki pobednik “Grafesta”

Grafest
Foto: RTK2

Film „Đurđevdan u selu kojeg više nema“, novinarke RTK2, Aleksandre Jovanović, dvostruki je pobednik festivala dokumentarnog filma i televizijskih formi “Grafest 2018”. Film je dobio prvu nagradu Grafesta i priznanje Privatnog kulturnog centra „Akvarijus“ iz Kosovske Mitrovice.

PKC „Akvarijus“ je ove godine dodelio specijalnu nagradu (plaketa i umetnička slika), za najbolju televizijsku formu na osnovu mišljenja predstavnika nezavisnih medija sa Severa Kosova (Nenad Radosavljević – RTV Mir; Ivan Mitić – KoSSev; Ivana Vanovac – Radio Kosovska Mitrovica; Jelena Marković – Radio Kontakt plus; Aleksandar Dunđerin – PKC „Akvarijus“).

U obrazloženju ove nagrade, između ostalog, navodi se da se, gledajući filmove koji su ove godine ušli u selekciju stiče utisak da je srpska televizijska produkcija na KiM u krizi, bilo da je reč o kvalitetu produkcije, estetskim dometima, izboru i obradi teme, spremnosti autora da iste dublje istraži i ostavi lični pečat koji bi doprinosio razvoju kritičkog sagledavanja stvarnosti koja je, pogotovo na KiM danas, izrazito sumorna.

Jedini televizijski rad koji se ne uklapa u ovu ocenu je ostvarenje Aleksandre Jovanović, ističe se u obrazloženju.

“Vešto gradeći film, obraćajući pažnju na svaki detalj, Aleksandra poentira priču veoma uspešnim obrtom iz kojeg je moguće sagledati apsurdnost situacije u kojoj su se našli njeni sunarodnici u prvim decenijama 21. veka. Zahvaljujući briljantnim kadrovima, ‘Đurđevdan u selu kojeg više nema’ ima snažan metaforički potencijal, i na nenametljiv način upućuje jaku kritiku društvu u celini, apostrofirajući, između ostalog, i licemerje kao jednu od dominantnih osobina savremenog doba,” navedeno je u obrazloženju.

„Svako od nas ko se prijavio na festival, verovatno je potajno i očekivao nagradu, ali činjenica da je film iz produkcije RTK dobio čak dve nagrade – nagradu kolega sa severa i nagradu žirija, predstavlja za mene neverovatno osećanje i mogu reći da sam presrećna upravo zbog toga što su obe nagrade došle upravo za ovaj film,“ rekla je Aleksandra Jovanović.

Ona je dodala da je film deo timskog rada sa kolegama Aleksandrom Miladinovićem i Nenadom Filipovićem.

Za sve one koji nisu videli film, Aleksandra kaže da sam naslov, „Đurđevdan u selu kojeg više nema“, govori mnogo toga.

“Ovo je priča o Đurđevdanu, prazniku koji se nekada slavio u Gornjem selu pod Šar planinom. Danas je Gornja mahala gde su živeli Srbi potpuno pusta. Međutim, raseljene Srbe, gde god da žive, okupi Đurđevdan, ne zaboravljaju selo, niti običaje i svi imaju nadu da će se možda nekada vratiti. Međutim, slika koju smo mi videli i zabeležili, demantuje sve to,” kazala je Jovanović.

Ovo nije prva festivalska nagrada za ovaj film koji je letos na festivalu Etnološkog filma u Kučevu osvojio specijalno priznanje.

Druga nagrada pripala je Tatjani Slavić (RTK2), autorki filma “Kao ceo svet”, dok treće mesto dele ostvarenja „Rodopova zvona i danas zvone“, autora Veroljuba Miletića i Slavoljuba Savića u produkciji TV Most i „Sveta Petka čuva Grnčar“, autora Bojana Antića u produkciji TV Puls iz Šilova.

Predsednica žirija ovogodišnjeg „Grafesta“, rediteljka Tatjana Fero kazala je, između ostalog, da je žiri konstatovao da je ovogodišnja dokumentaristička produkcija pokazala svu kompleksnost i težinu života na ovim prostorima, istakavši da su neki radovi svojom tematikom zaslužili nagrade, ali da su im nedostajali elementi forme, estetskog i filmskog jezika.

Na pitanje šta bi poručila novinarima koji se bave reportažom koja negde naginje ka dokumentaristici, šta treba, a šta nikako da ne rade, Fero kaže da ako se između reditelja i novinara desi razumevanje i sklad, onda stvar bude bolja.

“Vidim da se ovde reditelji i ne pojavljuju, već novinari, snimatelji i montažeri. Jesu oni jako značajni za dokumentarni film, ali reditelj je možda ona spona između izražavanja pisanim putem i filmskom slikom. Možda tu negde kad je saradnja između reditelja i novinara, odnosno, scenariste najbolja, onda nastaju i najbolji filmovi,” rekla je Fero.

Specijalne nagrade “Grafesta” dodeljene su Darku Dimitrijeviću, uredniku produkcije Radio Goraždevac, koji je ove godine konkurisao sa čak tri autorska rada, kao i ekipi Nezavisne produkcije, koju čine Stefan Stojković i Nikola Živić, za dokumentarnu priču „Nojeva Barka“.

Selektor ovogodišnjeg „ Grafesta“ je Sonja Đekić, a žiri su činili: rediteljka Tatjana Fero, novinarka Nevena Matović, producent Anđelka Ćup i publicista Đorđe Jevtić.

Tokom tri dana festivala prikazano je 12 filmova u zvaničnom takmičarskom programu, dok su pored njih posetioci imali prilike da pogledaju i filmove koji su prikazani u revijalnom delu.

Sve projekcije održane su u velikoj sali Doma kulture u Gračanici, gde su na završnoj večeri i dodeljene nagrade najboljima.

Takmičarski i revijalni filmovi po prvi put su prikazivani u prizrenskoj Bogosloviji i treću godinu za redom u galeriji Akvarijus u Kosovskoj Mitrovici.

Festival su pomogli Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju, opština Gračanica, Skupština opštine Priština i Filmski centar Srbije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.