Neue Zürcher Zeitung: Kako postati državnik sa sjajnom biografijom

Predsednik Kosova Hašim Tači sebe predstavlja u svojoj biografiji u laskavoj svetlosti. Foto: (Hazir Reka / Reuters)

Izvor: Neue Zürcher Zeitung (Tekst je izvorno preveden sa nemačkog)

U biografiji britanskih autora, kosovski predsednik i bivši gerilski vođa Hašim Tači pojavljuje se kao superzvezda. U Prištini se veruje da kampanja za imidž ima veze sa strahom od optužbi za ratne zločine.

Jedan političar, koji sebe želi da ovekoveči kroz biografiju, po pravilu ima tri opcije: Prvo, on traži pisca za svoje memoare. Drugo, on odgovara na pitanja nezavisnih novinara koji istražuju za specijalnu knjigu. Treće, on angažuje autore koji zapisuju tačno ono što želi da pročita o sebi, a za odgovarajuću naknadu. Poslednje navedeno je pojas za spasavanje za političare koji imaju urušen imidž, uključujući i kosovskog predsednika Hašima Tačija. Bivšem gerilskom šefu je voda do vrata.

Mogao bi za ratne zločine da ga optuži međunarodni Specijalni sud u Hagu. Tači, koji je oduvek negirao ove navode, navodno je poslednjih godina sa lobi kompanijama i advokatskim firmama u SAD i Engleskoj potpisao ugovore vredne milione evra. Sada pedesetogodišnjak, sa zalizanom kosom i osmehom, sija na naslovnici sveže štampane knjige. Podjednako laskav je i naslov: „Nova država, moderni državnik“. Autori su dva britanska novinara koji prethodno nisu izveštavali sa Kosova, niti iz regiona.

Pročitajte još:

Ima dug u Londonu ali će Tači tamo promovisati knjigu

Ekskluzivno: Tači duguje 500.000 evra Džefriju Najsu

U Prištini se ova knjiga, u kojoj se Tači upoređuje sa Čerčilom, Mendelom i Džordžom Vašingtonom, pobrinula za diskusiju. Novinari optužuju autore za izvrtanje činjenica i ispredanje legendi. Članovi opozicije zahtevaju parlamentarnu istragu. Ona bi pre svega trebalo da razjasni pitanje: da li je predsednik biografiju platio novcem poreskih obveznika?

U Beču, gde je Tači na prestižnoj Diplomatskoj akademiji, predstavio svoju knjigu, izgleda da niko nije postavio ovo pitanje. Penzionisane diplomate su ga prijateljski tapšale po ramenu. Umesto kritične diskusije, na podijumu udovoljavanje i pohvale – takođe od strane domaćina, direktora akademije. Kosovarima u dijaspori potpisani su autogrami i fotografisali su se sa predsednikom koji im se smešio sa naslovnice knjige. Četiri televizije prenele su slike u domovinu – Kosovo. Inače, knjiga tamo nije dostupna.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.