Agencija vlade SAD ‘MCC’ odblokirala sredstva nakon ukidanja reciprociteta

MCC
FOTO: Američka ambasada

Agencije vlade SAD-a za razvojne programe ‘Millennium Challenge Corporation’ (MCC) odlučila je da nastavi sa sprovođenjem svojih programa na Kosovu nakon što je Hotijeva vlada ovog jutra ukinula meru reciprociteta prema Beogradu.

Ova agencija američke vlade u svom saopštenju navodi da SAD pozdravljaju rešavanje kosovskog carinskog pitanja i ukidanje recipročnih mera na robu iz Srbije.

„MCC sa zadovoljstvom nastavlja da sprovodi ‘threshold’ program i razvija predloženi kompaktni program na Kosovu“, dodaje se u saopštenju.

Poručuju da se raduju kontinuiranom i jakom partnerstvu sa građanima Kosova i kosovskom vladom s ciljem smanjenja siromaštva kroz ekonomski rast.

Kosovska vlada predvođenja Avdulahom Hotije i stažom od svega tri dana, odlučila je ovog jutra da ukine meru reciprociteta prema Srbiji, koju je nekadašnja kosovska vlada predvođena Aljbinom Kurtijem, uvela, umesto taksi od 100 odsto.

Hotijeva vlada ukinula reciprocitet

Hoti je večeras u objavi na Tviteru pozdravio odluku MCC o nastavku sprovođenja programa. Isto je potom učinio i kosovski predsednik, Hašim Tači.

 

Podsetimo agencija vlade SAD „Korporacija milenijumskog izazova“ (Millennium Challenge Corporation – MCC) upozorila je, a potom i odlučila da obustavi svoje programe ekonomskog razvoja na Kosovu još 13. marta dok se ne reši pitanje taksi. Do obustavljanja programa došlo je nakon više upozorenja američkih zvaničnika upućenih tadašnjoj vladi Aljbina Kurtija da ukine ovu meru prema Srbiji.

Odluka o nastavku programa MCC za Kosovo, zavisiće od daljih koraka koje bude preduzimala kosovska vlada, saopšteno je tada.

Pre obustavljanja programa MCC na Kosovu, stiglo je i upozorenje specijalnog izaslanika američkog predsednika Donalda Trampa za pregovore Beograda i Prištine, Ričard Grenel, da se takse moraju ukinuti kako bi bilo investicija.

Kurti se međutim odlučio za postepeno ukidanje taksi i uvođenje reciprociteta, što nije naišlo na odobravanje SAD.

Pročitajte još:

Potvrdila američka vladina agencija: Nema razvojnih programa dok se ne ukinu taksePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.