Kurti: Dokument potpisan o avio liniji Beograd-Priština još uvek nije sporazum

Aljbin Kurti
Foto: Kallxo

Vršilac dužnosti kosovskog premijera, Aljbin Kurti, izjavio je danas da pismo o namerama o uspostavljanju leta na relaciji Beograd-Priština koje je potpisano u Berlinu uz posredovanje Ričarda Grenela, još uvek nije sporazum, te da je neophodno preduzeti mnoge druge korake da bi do toga došlo.

Kurti je ove navode, prema pisanju prištinskih medija, izneo u pratnji ministra za infrastrukturu Ljumira Abdidžikua (Lumir Abdixhiku), tokom posete Upravi za civilno vazduhoplovstvo.

Kurti je poručio da je ovo pismo samo početak, te da bi došlo do sporazuma, potrebno je da se preduzmu „mnogi drugi koraci“.

„Znamo konačnu verziju sporazuma koja je meni predstavljena kasno, kada su pregovori i nacrt završeni. Mogu reći da smo za što veću regionalnu saradnju, ali povodom te regionalne saradnje moraju se imati dve osnovne stvari na umu: prvo, ustavnost i zakonitost, i drugo, ekonomsku isplativost. Sva naša saradnja, koja uključuje i ekonomsku, mora biti korisna i održiva“, poručio je Kurti.

Sa druge strane, navodi da je ovo pitanje, kao i mnoga druga, zbog pandemije korona virusa zamrznuto.

Podsetimo, predstavnici Beograda i Prištine potpisali su u januru mesecu ove godine u Berlinu pismo o namerama o uvođenju avio-linije Beograd-Priština sa kompanijom Lufthanza u ambasadi SAD u Berlinu, koja bi pružala usluge prevoza.

Ispred Beograda, pismo je potpisao državni sekretar Ministarstva privrede, Milun Trivunac, a ispred Prištine direktor Kosovske uprave civilnog vazduhoplovstva, Eset Beriša.

Posle ovog sporazuma, potpisana su i pisma o namerama o izgradnji autoputa i otvaranju železničke linije na istoj relaciji.

Odmah zatim, kosovski premijer Aljbin Kurti je saopštio da zvaničnici Kosova koji su potpisali pisma o namerama nisu imali odobrenje nove Vlade Kosova da to urade. Naglasio je da je reč o zvaničnicima koje je ovlastio ministar iz prethodne vlade, te da je ceo pregovarački proces obavljen prethodno.

Kosovska vlada je pre samo pet dana, smenila Eseta Berišuzbog, kako je saopšteno, „kršenja profesionalnih dužnosti“.

Potom je reagovao i sam Beriša koji je rekao da je njegovo razrešenje „potpuno političke prirode“ i „u vezi sa potpisivanjem Pisma namere za uspostavljanje avio-linije Priština – Beograd“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.