Gazeta: Proširenjem optužnice protiv Tačija obuhvaćeno i 13 visokih pripadnika OVK

FOTO: Gazeta Express

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; sinoćno izdanje)

Proširenom optužnicom protiv Tačija i trojice bivših lidera OVK obuhvaćeno je 13 pripadnika OVK. Ova grupa je, pored komandne odgovornosti, optužena i za konkretne optužbe za dela koja su navodno počinjena tokom i nakon rata, piše Paparaci.com.

Proširenje optužnice sa navodima o drugim ratnim zločinima protiv Hašima Tačija i drugih uključuje 13 pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), od kojih su većina viši pretpostavljeni.

Nova optužnica protiv Tačija i ostalih, za to vreme Kurti sa njihovim advokatima, Mehaj na Severu sa porodicama poginulih pripadnika OVK 

Ova grupa, pored komandne odgovornosti, tereti se i za konkretne optužbe za dela, za koja se tvrdi da su počinjena tokom i nakon rata.

Tako se u roku od nekoliko nedelja očekuje hapšenje ove grupe od 13 ljudi, u kojoj su pripadnici glavnog štaba OVK, kao i iz operativnih područja Drenica, Dukađini, Nerodimlje, Paštrik, itd. – informacije su koje je Paparaci dobio iz ovih izvora.

Paparaci piše da je saznao da je među optužbama za koje se očekuje da će teretiti osumnjičeni i ubistvo višeg pretpostavljenog Oslobodilačke vojske Kosova, koje se dogodilo neposredno posle rata – u Prizrenu.

Ovaj medij je pre oko dve nedelje javio da se „uskoro” očekuju nova hapšenja Specijalnog tužilaštva na Kosovu.

Kako su preneli izvori, imena za koja se očekuje hapšenje poznata su Specijalizovanom tužilaštvu te da ih SPO istražuje od svog osnivanja.

Apostrofirane osobe, čija imena nisu objavljena u tekstu objavljenom 19. aprila 2022, ali su poznata redakciji, odbila su da komentarišu izveštaj Paparaca.

Specijalizovano tužilaštvo (SPO) podiglo je u petak izmenjenu optužnicu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veselija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.

Tužilaštvo tvrdi da su četvorica optuženih počinili ratne zločine u Gnjilanu, Budakovu i Semeništu.

U objavljenom aneksu o zločinima koji su navodno počinjeni u Semeništu i Budakovu, tužilaštvo je navelo ratne zločine kao što su nezakonito ili proizvoljno hapšenje i zatvaranje, okrutno ili nečovečno postupanje, mučenje, ubistvo.

U međuvremenu, kao zločine protiv čovečnosti navelo je zatvaranje, druga nehumana dela, mučenje, ubistva, prisilni nestanak lica i progon.

Za zločine za koje tvrdi da su se dogodili u Gnjilanu navelo je hapšenje i nezakonito ili proizvoljno pritvaranje, okrutno ili nehumano postupanje, mučenje i ubistvo kao ratne zločine. Kao zločini protiv čovečnosti navedena su zatvaranje, druga nehumana dela, mučenje, ubistva i progoni.

Nakon toga, sudija za prethodni postupak je, nakon što je potvrdio nove optužbe, odredio 10. maj kao datum kada će se optuženi pojaviti pred sudom.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.