Nove optužbe protiv Tačija i ostalih, za to vreme Kurti sa njihovim advokatima, Mehaj na Severu kod porodica pripadnika OVK

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Od juče se očekuje da se četvorica vođa OVK koji se nalaze u haškom pritvoru suoče sa novim optužbama. To je zbog toga što je Specijalizovano tužilaštvo podiglo izmenjenu optužnicu u kojoj je proširilo optužbe za ratne zločine, mučenje i protivzakonita ubistva.

KoSSev: Gotovo istovremeno sa vestima o novoj optužnici protiv Tačija i ostalih, stižu vesti da je kosovski ministar odbrane, Armend Mehaj, danas posetio porodice poginulih pripadnika „OVK“ koji žive na Severu i to one koje žive u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, i selu Čabra u Zubinom Potoku. Četrdesetak kilometara dalje, Aljbin Kurti sastao se sa advokatima optuženih pripadnika OVK.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Kurti je razgovarao sa svim advokatima i članovima timova odbrane optuženih koji se nalaze u Hagu. Onlajn sastanak trajao je skoro dva sata, a razgovaralo se o zahtevima timova odbrane za Vladu Kosova.

„Premijer Kurti je predložio da se takvi sastanci nastave i budu redovni. Svi timovi su izrazili zahvalnost na prilici da direktno razgovaraju sa premijerom Kurtijem i izrazili su zahvalnost na činjenici da Vlada Kosova pokazuje interesovanje i posvećenost u vezi sa procesom pred Specijalizovanim većima“, navodi se u saopštenju.

Lica koja su zatočena i poslata u ovo područje opisana su kao Srbi, njihovi saradnici ili pristalice LDK.

Specijalizovano tužilaštvo tvrdi da je 12 osoba privedeno i poslato u Budakovo. Hapšenja su opisana kao hapšenja 1998. i 1999. godine, među privedenima su i Albanci, a dvojica pritvorenih Albanaca, kako navodi tužilaštvo, odvedeni su u jedan podrum u Budakovu gde su ih vezali i tukli. Oni su uhapšeni nakon što su smatrani izdajnicima. Prema navodima tužilaštva, jedan od privedenih, koji je bio mladić, mučen je toplom vodom, pri čemu, zbog ključale vode, nije mogao da hoda. Kuća u Budakovu je u optužnici tužilaštva opisana kao da se nalazi u blizini štaba OVK.

U optužnici se navodi da je deset zatvorenika pušteno ili su uspeli da pobegnu, dok su dva zatočenika umrla.

Jedan od njih je navodno poslednji put viđen u zatočeništvu OVK.

U ovim slučajevima pripadnici OVK su, prema Tužilaštvu, maltretirali, mučili i zatvarali bez ikakve sudske odluke lica koja su navodno sarađivala sa Srbima ili su bila pristalice LDK.

Opisano je da su dvojica vojnika OVK pretukli zatočenika i polomili mu zube kalašnjikovom. Opisuje se da je pretučen na smrt.

Slični zločini su se desili u Domu učenika u Gnjilanu. U vezi sa ovim slučajevima, četvorica vođa OVK terete se za zločine i ubistva, mučenje, zlostavljanje po komandnoj odgovornosti.

Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići se i dalje nalaze u pritvoru jer pretpretresni sudija smatra da i dalje postoji rizik da će pobeći od suda ili da će da ometaju normalno vođenje krivičnog postupka.

Oni su uhapšeni novembra 2020. godine po optužbama za ratne zločine nakon potvrđivanja optužnice protiv njih. Sve optužbe za koje tužilaštvo navodi da su ih počinila četvorica vođa OVK, oni su odbacili.

Prema navodima specijalizovanog tužilaštva, tokom marta, Tači, Seljimi, Krasnići i Veselji, optuženi su za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, nezakonito hapšenje i pritvaranje civila, okrutno postupanje prema njima, mučenje i nestanak. Među brojnim optužbama su i one za protivzakonito ubistvo.

Za sve ove navodne zločine tužilac Džek Smit tereti Hašima Tačija, Redžepa Seljimija, Jakupa Krasnićija i Kadrija Veseljija, koji su, prema njegovim rečima, bili svesni da se ovi zločini dešavaju i nisu preduzeli ništa da ih spreče, već su podsticali njihovo izvršenje.

Prema navodima tužilaštva, OVK lideri javnim izjavama i delovanjem na terenu zastrašivali su, ocrnjivali, eliminisali protivnike i nastojali da se pozicioniraju kao jedini glas i kao jedini legitimni predstavnik kosovskih Albanaca.

Deo optužnice Tužilaštva na 68 strana su i navodi o nezakonitosti. Navodi se da su ta ubistva počinjena na različitim teritorijama Kosova i Albanije. Oni su, kako navodi tužilaštvo, počinjeni u Likovcu, Jablanici, Lapušniku, Drenovcu, Mališevu, Bajgori, Majcu, Zlašu, Klečki, Kukešu i Orahovcu.

U optužnici se navodi da je jedno lice tokom 1998. godine držano u kasarni OVK u Jablanici i pretučeno na smrt od strane pripadnika OVK.

U optužnici se navodi da je ista sudbina zadesila još dve žrtve koje su poslate u kasarnu OVK u Jablanici.

Jedan pripadnik OVK je deset noći zaredom tučen i ispitivan i na kraju ubijen. Pored ubistava u Jablanici u optužnici se navodi da je jedan pripadnik OVK uhapšen u selu Lašpušnik, tučen i ispitivan 10 noći i na kraju ubijen.

U optužnici se dalje navodi da su nakon srpske ofanzive snage OVK u Lašušniku uhapsile oko 30 ljudi od kojih su neki kasnije pušteni dok su drugi streljani i ubijeni.

Tužilaštvo takođe opisuje šest ubistava počinjenih u Drenovcu. Prema navodima tužilaštva, šest muškaraca je uhapšeno, premlaćeno i ubijeno, a njihovi posmrtni ostaci više nikada nisu pronađeni, a deo optužnice je i za ubistvo 11 srpskih civila u Mališevu.

Prema optužnici, u julu 1998. godine grupa od 11 srpskih zatočenika prebačena je u prostoriju u podrumu zgrade u Mališevu. Opisuje se da su te civile tukli i šutirali pripadnici OVK, a zatim u njih pucali i ubili. Specijalizovano tužilaštvo je u optužnicu uključilo i zatvorski centar u Klečki.

Prema rečima specijalizovanog tužioca, na ovu lokaciju je poslato šest osoba koje su na smrt pretukli pripadnici OVK, dok je druga osoba, prema rečima specijalizovanog tužioca, umrla od posledica maltretiranja u Kukešu. U ovom maltretiranju je, kako se navodi, učestvovao i Sabit Geci.

U ​​Orahovcu su uhapšene još tri osobe, koje su, prema optužnici, kidnapovali vojnici OVK iz njihovih kuća i nikada više nisu viđeni.

Razlog zašto su vođe OVK terete za zločine ubistva, kako je naveo specijalizovani tužilac, jeste komandna odgovornost.

Podsetnik: Šta se događalo dve nedelje u novembru 2020

Izvor: Kallxo (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog, iz novembra 2020)

Prve dve nedelje novembra 2020. godine ispostavile su se kao nedelje Specijalnog suda. Gotovo sve što se dešavalo od početka ovog meseca odnosilo se na Kosovska specijalizovana veća sa sedištem u Hagu. Ujutru 4. novembra ulice Prištine i Glogovca preplavile su uniforme policije Euleksa.

U ove dve opštine bilo je veliko prisustvo evropskih policajaca koji su na Kosovo došli da izvrše naloge specijalizovanih tužilaca. Vest dana bila je racija na bivšeg portparola Oslobodilačke vojske Kosova Jakupa Krasnićija.

Policajci EULEX-a upali su u Krasnićijevu kuću u Negovcu u Prištini s ciljem hapšenja bivšeg predsednika parlamenta i pribavljanja raznih dokumenata koji bi mogli da budu od koristi specijalizovanim tužiocima, Krasnići je uhapšen i 4. novembra uveče poslat u Hag.

Krasnićijevo hapšenje je bilo i upozorenje ostalim bivšim liderima OVK. Uveče 4. novembra upravo je Redžep Seljimi saopštio da su optužnicu protiv njega potvrdili specijalizovani tužioci.

Redžep Seljimi je najavio da će dobrovoljno otputovati u Hag, da se suoči sa optužbama Tužilaštva. Slično je počelo i u četvrtak, 5. novembra.

Predsednik Hašim Tači sazvao je vanrednu konferenciju, sa druge strane lider Demokratske partije Kosova Kadri Veselji najavio je obustavu svih političkih aktivnosti i potvrđivanje optužnice protiv njega.

U 11 časova pažnja javnosti je na trenutak preusmerena na šefa države kako bi sa govornice saopštio da podnosi ostavku na mesto predsednika Kosova, pošto je protiv njega bila potvrđena optužnica, dok su u kancelarije trojice bivših lidera Oslobodilačke vojske Kosova u Prištini upale snage Euleksa.

Ubrzo nakon sastanka u kancelarijama Euleksa, trojica lidera OVK, u pratnji vozila evropske policije, krenuli su na vojni aerodrom Slatina, odakle su otputovali u Hag, da bi se Kosovo privremeno vratilo u normalu, a mediji prenosili o akcijama uniformisanih policajaca EULEX-a. Ovaj put njihova meta bila je kuća bivšeg predsednika Hašima Tačija i kuće još dvojice bivših lidera OVK Kadrija Veslija i Redžepa Seljimija. Njihovi upadi su trajali skoro ceo dan i nedelju su na Kosovu zatvorile akcije Euleksa.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.