Seljimi o dopunjenoj optužnici: Nisam kriv; Krasnići: Optužbe se zasnivaju na lažima Srbije

Jakup Krasnići
FOTO: Specijalni sud u Hagu/Printscreen

Vest je ažurirana

„Nisam kriv, želim da pravda pobedi. Borili smo se protiv režima koji se zasnivao na kriminalu i genocidu“  – bivši pripadnik OVK, Jakup Krasnići, treći je optuženi pred sudom u Hagu koji je danas odbacio navode iznete u dopunjenoj optužnici.

Bivši kosovski predsednik, Hašim Tači, kao i nekadašnji predsednik kosovske skupštine, a sada takođe optuženi za ratne zločine na Kosovu, Kadri Veselji, danas su se u Hagu izjašnjavali o svojoj krivici, svega nekoliko dana nakon objavljivanja dopunjene optužnice, koju je podneo specijalni tužilac, Džek Smit. Tvrde da nisu krivi.

Par sati kasnije o istim optužbama izjašnjavao se i Jakup Krasnići koji je takođe obuhvaćen ovom optužnicom.

On je pred sudom u Hagu potvrdio da mu je uručena izmenjena optužnica, ali ju je odbacio kao neistinitu.

Krasnići kaže da razume optužbe ali i da je uveren da nije odgovoran za krivična dela koja mu se stavljaju na teret.

„Pročitao sam potvrđenu izmenjenu optužnicu. Teško mi je da shvatim i prvu i izmenjenu optužnicu jer sam uveren da nikada u životu nisam učinio zlodela ove vrste. Izjašnjavam se da u potpunosti da nisam kriv… Želim da pravda pobedi“, poručio je danas i Krasnići.

Nakon Krasnićija, o krivici u vezi sa dodatnim optužbama izjašnjavao se i četvti bivši čelnik OVK koji je obuhvaćen zajedničkom optužnicom – Redžep Seljimi.

On je potvrdio da je pročitao optužnicu, ali i kazao da nema nikakve veze sa zločinima koji su njome obuhvaćeni.

„NIsam kriv po svim dodatnim tačkama optužnice“, rekao je kratko Seljimi.

Redžep Seljimi Hag
FOTO: Specijalizovana veća u Hagu/Printscreen

 

On je izneo jedan zahtev – „da se održi ekspeditivno suđenje i da ne budemo dugo u pritvoru“.

Krasnići je u svom obraćanju kazao da nikada nije bio agresivan ili ponižavao“ one koji su slabiji od njega, već da je „pokazivao ljudska osećanja i ljubav bez obzira koliko je to bilo rizično“.

Sa druge strane, optužio je Specijalno tužilaštvo da dopunjuje optužnicu na osnovu „laži Srbije“.

„Nikada ne bih verovao da advokati koji su obrazovani u liberalnim demokratijama, koji tvrde da rade u sistemu pouzdanog pravosuđa, da podignu optužnicu koja se zasniva na lažima Srbije i koja utiče na život, slobodu i prava pojedinca, ali i samu srž nacije čije su težnje za slobodom i stvaranjem svoje države“, kazao je Krasnići.

On ujedno dodaje da se „stidi“ toga da živi u vremenu kada se građanima Kosova „tako lako uništavaju životi“.

Ponavlja da su se Albanci „celog života borili za demokratiju i nezavisnost“, a protiv „režima najkriminalnijeg nakon Drugog svetskog rata“.

„Ovo je režim koji se zasnivao na kriminalu i genocidu – to je slučaj Miloševićevog režima, a njima se ništa nije desilo“, kazao je Krasnići.

Na kraju kratkog pojavljivanja pred sudijom za prethodni postupak pročitane su tačke kojima je dopunjena ova optužnica.

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini i odnose se na progon, zatvaranje, tj. proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje, ubistvo, kao i druge nehumane postupke.

Sekretar suda je kazao da se sada Krasnići tereti za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine u selima Budakovo i Smetište u Suvoj Reci između 4. jula 1998. i septembra iste godine, kao i 28. ili 29. aprila 1999. godine koji se odnose na najmanje 12 lica i zločine navodno počinjene u Gnjilanu jula meseca 1999. godine, koji se odnose na najmanje tri osobe.

Deo ovih zločine, kako su naveli iz tužilaštva, izvršen je u sklopu napada širih razmera protiv civilnog stanovništva – onih koji su smatrani saveznicima ili da su povezani sa vlašću u tadašnjoj Jugoslaviji ili da na druge načine nisu podržavali ciljeve i sredstava OVK, kao i protiv lica koja su povezana sa LDK i osobe srpske i romske nacionalnosti.

Drugi deo zločina, kako se navodi u dopunjenoj optužnici, izvršen je protiv osoba koje nisu aktivno učestvovale u sukobima između OVK i tadašnje Jugoslavije.

Iz Specijalnog tužilaštva preciziraju da postoji dobro utemeljena sumnja da je Krasnići, kao pretpostavljeni, odnosno član udruženog zločinačkog poduhvata odgovoran za ove zločine ili alternativno – da je odgovoran zbog toga što je znao da će oni da se izvrše, odnosno prihvatio rizik ili pomagao u izvršenje ovih dela.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.