Promocija romana „Život iz zasjede“ sutra u Gračanici

FOTO: Dom kulture „Gračanica“

Roman „Život iz zasjede“, autora Anđelka Anušića, biće promovisan sutra u Domu kulture „Gračanica“ sa početkom od 19 časova. 

Pored samog autora, u programu učestvuju prof. dr Valentina Pitulić i Žarko Milenković.

Književna kritičarka, Slađana Ilić, opisavši ovaj roman navela je da se radi o veoma složenom, dinamičnom i filmičnom delu, od istorijskog do savremenog trenutka.

„Na prvi pogled čitalac bi mogao zaključiti da je reč o istorijskom romanu, s obzirom na to da se u njemu prati sudbina jedne krajiške srpske porodice, od početka egzodusa, 1995. godine, pa do savremenog trenutka koji ih zatiče rasejane na sve strane, a glavnog junaka Veljka, na Zapadu, u Holandiji. No, to je prvi i najočigledni sloj priče, a drugi se zasnivaju na – složenosti familijarnih odnosa, na činjenici da u kritičnoj istorijskoj situaciji, kakva je uvek za krajiške Srbe, ni brat izbeglica ni njegova porodica nisu dugoročno dobrodošli u sestrinom domu, u Srbiji“, opisala je Ilićeva.

Anušić je pesnik, prozni pisac, esejista, književni kritičar, antologičar, publicista, koji je do sada objavio 29 knjiga.

Zastupljen je u lektiri, antologijama i pregledima srpske savremene poezije i pripovetke.

Njegova poezija i proza prevođeni su na engleski, francuski, ruski, bugarski i makedonski jezik.

Dodeljene su mu razne književne nagrade: Pečat varoši sremskokarlovačke, Stražilovo, Nagrada Sarajevskih dana poezije, „Svetozar Ćorović“, Nagrada Udruženja književnika Srpske, „Stanko Rakita“, „Rade Tomić“, Konstantinova vizija, Nagrada Fondacije „Petar Kočić“, „Mladen Oljača“, Zlatna slova i druge. Živi u Novom Sadu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.