Tači se sastao sa Tonijem Blerom u Londonu, dobio podršku za dijalog

Hašim Tači i Toni Bler
Foto: Koha

Kosovski predsednik Hašim Tači odseda u Londonu gde se juče sastao sa bivšim britanskim premijerom, Tonijem Blerom.

Tači je na svom Twitter profilu napisao da je dobio Blerovu podršku za postizanje konačnog sporazuma između Kosova i Srbije.

„Imao sam odličan sastanak u Londonu sa mojim prijateljem Tonijem Blerom. Njegov doprinos našoj slobodi i nezavisnosti je nesvakidašnji. On u potpunosti podržava proces dijaloga i postizanje sveobuhvatnog dogovora između Kosova i Srbije koji vodi međusobnom priznanju i članstvu u NATO, EU i UN za Kosovo,“ napisao je Tači na Twitteru.


Toni Bler i njegov Institut za globalne promene dospeli su u žižu javnosti kada je Vuk Jeremić izneo navode da pregovore o razgraničenju u Vučićevo ime vodi upravo bivši premijer Velike Britanije u vreme NATO bombardovanja Srbije, Toni Bler.

Jeremić je početkom oktobra, navodeći neimenovane izvore iz Evrope sa kojima se sastao u toku zasedanja Generalne skupštine UN, tvrdio da se Toni Bler u septembru sastao s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel pokušavajući da omekša njen stav o razgraničenju.

Institut Tonija Blera je tada u odgovoru na pitanje portala KoSSev, međutim, demantovao da Toni Bler nastupa u ime srpskog predsednika i dodali su da projekat ovog Instituta u Srbiji nema nikakve veze sa Kosovom.

Ubrzo zatim prištinska Gazeta Express je takođe objavila tekst o konsultantskim ugovorima Tonija Blera sa zemljama Balkana gde su podsetili na to da je Bler pre osnivanja Instituta, sa drugom kompanijom pod imenom Toni Blair and Associates, imao saradnju i sa premijerom Albanije Edijem Ramom.

Saradnja između Rame i Blera je bila javna do 2016. kada je Bler ugasio navedenu kompaniju, ali iz Gazete tvrde da ona nije bila tu i obustavljena.

Pre par dana, Balkan Insight je izvestio da je Institut bivšeg britanskog premijera raspisao konkurs za angažman višeg savetnika u Beogradu, koji će da „blisko sarađuje i savetuje“ najviše zvaničnike o pitanjima upravljanja (vlade). Konkursi su u međuvremenu uklonjeni sa sajta TBI. Srpska premijerka Ana Brnabić za Insajder je potom odgovorila da je angažovanje Blerovog instituta u formi „deliviri junita“, te da je to počelo u vreme tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića, a da je ona „samo nastavila tu praksu“.

Povezani članci:

Ana Brnabić o savetničkim uslugama Blerovog instituta: Ne plaćaju ga građani Srbije, ja sam samo nastavila Vučićevu praksu

Da li Toni Bler pregovara u ime Srbije? Vučić: Moje ime nije Toni

Blerov Institut za globalnu promenu: Toni Bler ne nastupa u ime srpskog predsednika i srpske vlade

Gazeta Express: Blerov institut ima projekat sa Srbijom, lobira za promenu granice

Blerov Institut raspisao konkurs za savetnika Vlade Srbije

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.