Tači se ipak sastaje sa Lajčakom u 17:00

Tači Lajčak
Foto: AP, Marina Lopičić

Kosovski predsednik Hašim Tači, ipak će se sastati sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom. Kako prenosi prištinska Gazeta Express, Lajčak će se potom sastati sa predsednicom Skupštine, Vjosom Osmani, i kosovskim premijerom, Avdulahom Hotijem.

„Predsednik Kosova, Hašim Tači, sastaće se danas sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom. Sastanak će biti održan u 17 sati, u kancelariji predsednika“, saopšteno je iz kosovskog predsedništva, prenose prištinski mediji.

Kako prenosi Gazeta Express, slovački diplomata će se ujedno sastati sa predsednicom kosovske skupštine, Vjosom Osmani u 17:45, a potom i sa kosovskim premijerom, Avdulahom Hotijem, u 18:40 u zgradi Vlade.

Miroslav Lajčak, danas boravi u svojoj prvoj zvaničnoj poseti Kosovu od stupanja na dužnost specijalnog predstavnika.

Uoči njegovog dolaska Tači je ukazivao na mogućnost da se ne sastane sa njim, ukoliko Lajčak „nema nešto konkretno da ponudi“, aludirajući na viznu liberalizaciju za Kosovo.

On je i ovog jutra na konferenciji za štampu ukazao na mogućnost da se ne sastane na Lajčakom.

„Ukoliko Lajčak ne dolazi sa konkretnim informacijama o viznoj liberalizaciji za Kosovo, njegova misija biće neuspešna“, poručio mu je.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, trebalo je juče da dođe u Prištinu, ali mu je let iz Ciriha za Tiranu otkazan. Svoje putovanje nastavio je ovog jutra.

Za sada nije poznato da li je Lajčak već stigao u Prištinu, ali se očekuje da će tamo ostati do 18. juna. Očekuje se da će posle parlamentarnih izbora u Srbiji – 21. juna, Lajčak posetiti i Beograd.

Sa najavom dolaska Lajčaka, stigla je i najava izaslanika američkog predsednika, Ričarda Grenela, o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, skoro dve godine pauze, 27. juna, ali u Vašingtonu u Beloj Kući, ne Briselu.

Više o svemu tome u:

Tači: Neću se sastati sa Lajčakom ako nema ništa konkretno da kaže

Lajčak nastavlja put za Prištinu; Prve reakcije iz EU na Grenelovu vest na nivou pojedinaca, ne i institucija i bez entuzijazma

Grenel: Sastanak predstavnika Beograda i Prištine 27. juna u Vašingtonu

Lajčak od danas u poseti Prištini, razgovori o uslovima i modalitetima za brz nastavak dijaloga

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.