Grenel: Sastanak predstavnika Beograda i Prištine 27. juna u Vašingtonu

Grenell
FOTO: Gazeta Express

Vest je ažurirana

Specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel, saopštio je da je dobio uveravanja od vlade u Beogradu i u Prištini da će privremeno zaustaviti kampanje otpriznavanja i zahteva za članstvo u međunarodnim organizacijama, i da će se sastati 27.juna u Beloj kući u Vašingtonu kako bi razgovorali o dijalogu.

„Sjajne vesti. Dobio sam uveravanja od vlade Kosova i Srbije da će privremeno zaustaviti kampanje otpriznavanja i zahteva za članstvo u međunarodnim organizacijama, kako bi se sastali u Vašingtonu, u Beloj kući 27.juna i diskutovali o dijalogu“, saopštio je Grenel preko svog Tviter naloga.

Takođe, dodao je i da ako neka od strana ne bude zadovoljna razgovorima 27. juna, onda se može vratiti na status kvo.

„Ako neka od strana, bude nezadovoljna razgovorima 27. juna onda mogu da se vrate na status kvo, kada napuste Vašington. Kao što smo uporno govorili, moramo najpre ostvariti progres u ekonomskom rastu. Ovo je fokus. Radujem se ovim razgovorima“, naveo je Grenel na Tviteru.

Ubrzo se na istoj društvenoj mreži oglasio se i kosovski predsednik Hašim Tači, koji je pozdravio ovaj poziv za „nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa pod vođstvom specijalnog predstavnika američkog predsednika Donalda Trampa, Ričarda Grenela“.

„Vođstvo i podrška SAD bili su presudni za prosperitetnu budućnost Kosova. Stoga, pozdravljam poziv za nastavak dijalog o normalizaciji odnosa pod vođstvom specijalnog izaslanika predsednika Trampa, Ričarda Grenela“, napisao je Tači.

Oglasio se i kosovski premijer, Avdulah Hoti koji je kazao da je „nastavak dijaloga ključni korak za normalizaciju odnosa i međusobno priznavanje“.

Koordinisane aktivnosti s našim međunarodnim partnerima, posebno sa američkom vladom i Ričardom Grenelom dala je prve rezultate, podstaknuvši Srbiju da zaustavi kampanju otpriznavanja. Nastavak dijaloga je ključni korak za normalizaciju odnosa i međusobno priznavanje!“, napisao je Hoti na Tviteru.

U kratkoj objavi na Tviteru oglasila se i ambasada SAD u Prištini.

„Pozdravljamo najavu Grenela o razgovorima između Kosova i Srbije u Vašingtonu krajem meseca“.

Prethodno je predsednik Srbije u svom obraćanju iz Beograda poručio da Srbija neće menjati svoju politiku, te da ukoliko Priština kaže da neće tražiti prijem za članstvo u međunarodnim organizacijama, da Beograd neće sprovoditi kampanju protiv Prištine.

Podsetimo, najava izaslanika predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine, Ričarda Grenela, o razgovorima u Beloj Kući, stiže u istom danu kada na Kosovo dolazi izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, koji će u narednim danima održati niz sastanaka sa prištinskim ali i međunarodnim zvaničnicima.

Predsednik Srbije potvrdio je danas da će Lajčak boraviti i u Beogradu – 22. ili 23. juna.

Glavna tema sastanaka u Prištini biće upravo dijalog. Lajčakova poseta Prištini se, prema oceni analitičara, kako je juče prenela prištinska Koha, vidi kao pokušaj EU da povrati posredničku ulogu u dijalogu, u trenutku kada se prištinski zvaničnici sve glasnije zalažu za to da glavnu ulogu u dijalogu imaju Sjedinjene Američke Države.

O dijalogu između Beograda i Prištine danas su razgovarali i kosovski predsednik Hašim Tači, kao i premijer, Avdulah Hoti. Dvojica prištinskih zvaničnika, danas su nakon sastanka preneli istu poruku „Ustavom je jasno definisano ko će upravljati dijalogom“, obojica aludirajući da ova dužnost pripada njima. Sa druge strane, ujedno su obojica naznačila da će blisko sarađivati.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.