Lajčak od danas u poseti Prištini, razgovori o uslovima i modalitetima za brz nastavak dijaloga

Miroslav Lajčak
FOTO: Tanjug/Sava Radovanović

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograd-Priština i druga regionalna pitanja, Miroslav Lajčak, doputovaće danas na Kosovo – na svom prvom službenom putovanju od preuzimanja nove funkcije.

„Na Kosovu će se ambasador Lajčak sastati sa političkim liderima, predstavnicima političkih partija i međunarodne zajednice na Kosovu, kao i sa šefovima misija zemalja članica EU“, saopšteno je iz Kancelarije EU u Prištini.

Glavna tema razgovora biće „uslovi i modaliteti za brz nastavak dijaloga koji predvodi EU između Prištine i Beograda“.

Dok boravi na Kosovu, Lajčak će takođe iskoristiti priliku da se bolje upozna sa situacijom na terenu, dodaje se u saopštenju.

Na Kosovu će boraviti do 18. juna 2020.

Podsetimo, Miroslav Lajčak, preuzeo je dužnost izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine još prvog aprila od kada je, zbog pandemije koronavirusa, sa predstavnicima Beograda i Prištine, u više navrata razgovarao samo putem telefona.

Načelno je imenovan na mandat od godinu dana, a na predlog visokog EU predstavnika za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost, Žozepa Borelja.

Lajčak i Borelj su prethodno obavljali funkciju šefa diplomatije u svojim državama, odnosno Španije i Slovačke. Obe države pripadaju grupi od pet zemalja EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Upravo zbog toga, Lajčakovo imenovanje naišlo je na kritiku pojedinih političara na kosovskoj političkoj sceni.

Među njima je i kosovski predsednik, Hašim Tači, koji je nedavno izjavio da se neće sastati sa Lajčakom, a potom da će o sastanku sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog, odlučiti tek kada se upozna sa njegovim prioritetima pri obavljanju ove funkcije.

Tači je ujedno u više navrata naglasio da će on biti taj koji će upravljati dijalogom, dok, sa druge strane, novi kosovski premijer, Avdulah Hoti, navodi da će on zapravo predvoditi delegaciju koja će predstavljati Prištinu.

Prištinski mediji javljaju da će se Tači i Hoti sastati ovog jutra. Ovo je prvi zvanični sastanak dvojice zvaničnika od kada je Hoti preuzeo funkciju premijera.

Lajčakova poseta Prištini se, prema oceni analitičara, kako je juče prenela prištinska Koha, vidi kao pokušaj EU da povrati posredničku ulogu u dijalogu, u trenutku kada se prištinski zvaničnici sve glasnije zalažu za to da glavnu ulogu u dijalogu imaju Sjedinjene Američke Države.

Očekuje se da će Lajčak uskoro posetiti i Beograd. Za sada nema zvanične potvrde. Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, nedavno je izjavio da Lajčaka očekuje u Beogradu nakon parlamentarnih izbora koji će se održati 21. juna.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.