Lajčak nastavlja put za Prištinu; Prve reakcije iz EU na Grenelovu vest na nivou pojedinaca, ne i institucija i bez entuzijazma

Foto: KoSSev

Vest je ažurirana

Posle skoro dve godine pauze, Beograd i Priština nastaviće razgovore o dijalogu 27. juna, ali u Vašingtonu, ne Briselu. Kakva će biti uloga EU u ovom procesu, možda bude bilo poznato danas kada se očekuje da specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, napokon sleti u Prištinu. Sudeći prema prvim reakcijama iz EU, SAD najnoviji potez nije koordinisala sa evropskom zajednicom.

Specijalni predstavnik predsednika SAD za mirovne pregovore između Beograda i Prištine, Ričard Grenel, obavestio je juče iznenada kosovsku i srpsku javnost da je dobio uveravanja od vlade Kosova i Srbije da će privremeno zaustaviti kampanje otpriznavanja i zahteva za članstvo u međunarodnim organizacijama, kako bi se sastali u Vašingtonu, u Beloj kući 27.juna i diskutovali o dijalogu. Ovo je poručio iz SAD.

Njegov kolega iz EU, Lajčak, vest je dočekao na putu za Prištinu gde je u višednevnoj zvaničnoj poseti Prištini pa Beogradu, lično trebalo da ubedi dve strane da nastave dijalog pod okriljem EU. Napokon što mu je let iz Ciriha za Tiranu odakle je trebalo da nastavi za Prištinu otkazan, očekuje se da bi Lajčak danas trebalo da stigne u Prištinu.

Lajčak bez komentara na Grenela

Miroslav Lajčak jutros je objavio da nastavlja putovanje za Prištinu. U kratkoj objavi na Tviteru, nije prokomentarisao najavu početka razgovora o dijalogu u Vašingtonu.

„Nakon manje komplikacije u putu, međunarodna zajednica se pokrenula. Sada sam na putu za Prištinu zahvaljujući švajcarskoj vojsci. Radujem se početku zvanične posete Kosovu kasnije danas“, napisao je on.

Trenutno nije jasno da li postoji saglasje misija dva specijalna predstavnika, Lajčaka i Grenela, ali sudeći po izjavama srpskog predsednika poslednjih nekoliko dana, došlo je do raskoraka između SAD i EU.

On je prošle nedelje u emisiji na TV Pink u kojoj je voditelj Lajčaka okarakterisao kao „nemačkog čoveka“, najavio da će se u narednom periodu pojačati pritisci na Srbiju, a kako je objasnio izvor pritisaka biće u tome što stav zapadne alijanse prema tome „ko će da vodi igru“ više nije monolitan.

„To je za nas veoma teška pozicija. Ne možemo mi da odbijamo najveću silu sveta lako. A kako da odbijete Evropsku uniju kad se nalazite na evropskom putu. Ja ne mogu da budem neodgovoran kao Tači i da kažem mi nećemo Evropsku uniju i neću da se odazovem pozivu Lajčaka ili Makrona i Merkelove“, rekao je Vučić.

Zvanične reakcije institucija Evropske komisije još uvek nema, ali polaku se ističu pojedinci pri institucijama EU koji ne pozdravljaju vest o sastanku dve strane u Vašingtonu.

Von Kramon: Lajčak danas o konkretnim datumima za nastavak dijaloga koji fascilitira EU

U jednoj od prvih reakcija iz EU, poslanica Evropskog parlamenta i specijalna izvestiteljka za Kosovo, Viola von Kramon Taubadel, takođe nagoveštava da će EU voditi odvojeni proces.

„Bez komentara o aktivnostima drugih. Predstavnik Evropske službe za spoljne poslove, Miroslav Lajčak biće u Prištini sutra. Diskutovaće o modalitetima i konkretnim datumima za nastavak dijaloga koji fascilitira EU, procesa koji je doneo prave rezultate za ljude na Kosovu od samog početka“, napisala je ona juče na Tviteru.

Sa reakcijama je nastavila i jutros, opisujući kakav dogovor je potreban.

„Hajde da težimo dobro ispregovaranom sporazumu sa širokim prihvatanjem svih aktera na Kosovu i Srbiji. Predstavnik Evropske službe za spoljne poslove, Miroslav Lajčak će nastaviti sa dijalogom kojim posreduje EU danas u Prištini i sledeće nedelje u Beogradu“, napisala je takođe na Tviteru.

S druge strane imenovanje Lajčaka nije naišlo na odobravanje u kosovskoj javnosti zbog činjenice da se radi i diplomati iz Slovačke, jedne od zemalja EU koja nije priznala Kosovo. Uoči njegove posete Prištini, kosovski predsednik, Hašim Tači, najpre je najavljivao da se neće sastati sa njim, a kasnije i da će odluku o susretu doneti nakon što se upozna sa njegovim prioritetima.

Bilt: Kosovo i Srbija slabe perspektivu za pridruživanje EU

Bivši specijalni izaslanik EU za Jugoslaviju i visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Karl Bilt, takođe je jutros reagovao na vest o sastanku dve strane u Vašingtonu. Njegova ocena je da će odluka Beograda i Prištine uticati na proces pridruživanja.

„Ukoliko nedavni potezi Srbije i Kosova znače da u odnosu na njihove veze sa EU, prioritet ipak daju odnosima sa SAD, to je njihovo suvereno pravo. Međutim, strahujem da će to oslabiti njihovu perspektivu za pridruživanje EU i ojačati već vidljivo protivljenje nekih država“, napisao je bivši švedski diplomata na Tviteru.

Povezani članci:

Grenel: Sastanak predstavnika Beograda i Prištine 27. juna u Vašingtonu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.