Tači: Neću se sastati sa Lajčakom ako nema ništa konkretno da kaže

Tači
Foto: KoSSev

„Lajčak još nije stigao na Kosovo, kada stigne, naši timovi će se sastati, pa ćemo videti“, rekao je kosovski predsednik, Hašim Tači, na jutrošnjoj konferenciji za medije, javlja Koha. Ukoliko Lajčak ne dolazi sa konkretnim informacijama o viznoj liberalizaciji za Kosovo, njegova misija biće neuspešna, poručuje još Tači.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak nastavio je put za Prištinu nakon što je juče otkazan njegov let iz Ciriha za Tiranu. On je u zvaničnoj poseti Prištini, pa Beogradu trebalo da razgovara sa dvema stranama o nastavku dijaloga, ali ga je u toku jučerašnjeg dana njegov američki kolega, specijalni predstavnik predsednika SAD za mirovne pregovore Srbije i Kosova, Ričard Grenel preduhitrio.

Razgovor o nastavku dijaloga zakazan je za 27. jun u Beloj Kući, a dve strane obavezale su se da zaustave kampanje otpriznavanja, odnosno podnošenja zahteva za članstvo u međunarodnim organizacijama, javio je juče Grenel.

I dok Lajčak danas nastavlja let ka Prištini, Tači poručuje da ima uslove za sastanak sa njim.

„Ukoliko gospodin Lajčak ima nešto konkretno da kaže, spreman sam da se sastanemo. U suprotnom, nema razloga za sastajanjem. Ukoliko je došao na Kosovo da istraži teren, za tim nema potrebe. Vesti treba da budu jasne i da pokažu poziciju EU o viznoj liberalizaciji za Kosovare. To nam treba više nego beskrajne lekcije. Ukoliko toga nema, ta misija će biti neuspešna“, rekao je Tači, prenosi Koha.

Povezani članci:

Grenel: Sastanak predstavnika Beograda i Prištine 27. juna u Vašingtonu

Lajčak nastavlja put za Prištinu; Prve reakcije iz EU na Grenelovu vest na nivou pojedinaca, ne i institucija i bez entuzijazma

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.