Đurić na Dan rudara: Republika Srbija zaštitiće Trepču, Gazivode i Valač

Marko Đurić, Foto: Kancelarija za KiM
Marko Đurić, Foto: Kancelarija za KiM

Danas se obeležava Dan rudara, u znak sećanja na 6. avgust 1903. i tadašnji veliki štrajk rudara sa zahtevom za poboljšanje njihovog položaja. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić čestitao je ovaj dan rukovodstvu i svim zaposlenima Trepče, kao i svim rudarima u ostalim delovima Srbije: „Zato želim i ovoga puta da poručim da će Republika Srbija zaštititi i Trepču i hidroelektranu Gazivode i trafostanicu Valač, u to ne treba niko da sumnja.“

Dan rudara obeležava se danas i u Trepči, u leposavićkoj Flotaciji, čemu će da prisustvuje pomoćnik direktora Kancelarije za KiM, Petar Petković.

„Ovogodišnje obeležavanje Dana rudara dolazi u trenutku kada kao država i kao narod prolazimo kroz teške i sudbonosne dane. Svedoci smo konstantnih izazova i pretnji koji se, između ostalog, odnose i na energetski sistem na Kosovu i Metohiji,“ ocenio je Đurić.

On je naveo da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić više puta naglasio da postoje jasne crvene linije kada se radi o Trepči i energetici na KiM, te poručuje da će Srbija zaštiti i Trepču i Gazivode i Valač:

„Onaj ko dira u Trepču ruši temelje egzistencije srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a to ćemo nastaviti da čuvamo.“

Direktor Kancelarije za KiM izrazio je i, kako je naveo, duboko poštovanje i zahvalnost za težak rudarski posao i uverio rudare da će Srbija predano da radi da rudarima na KiM „osigura bolјe uslove rada, veće zarade i pristojan životni standard za njih i njihove porodice“:

„Trepča je već decenijama, u raznim državnim sistemima i istorijskim previranjima, temeljni oslonac energetskog, ekonomskog i ukupnog razvoja i napretka naše južne pokrajine. Ona je i nezaobilazna pretpostavka u svim savremenim strateškim planovima daljeg širenja energetskog sektora i modernog razvoja Kosova i Metohije.“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.