Behrami: Inicijativa Donalda Trampa da se dijalog Beograd- Priština premesti u Vašington

Artan Behrami
Foto: Kljan Kosova

Politički savetnik kosovskog predsednika, Artan Behrami kazao je da postoji inicijativa američkog predsednika Donalda Trampa da se proces dijaloga premesti u Vašington, javlja prištinski Kljan Kosova.

„Prvi put nakon dugogodišnjih napornih i pregovora bez rezultata koji su održani u Briselu, imamo ozbiljnu inicijativu predsednika Donalda Trampa da proces dijaloga prenesemo u Vašington, do Bele kuće – gde je i započeo put ka slobodi i nezavisnosti Kosova i gde bi trebalo da se završi kosovska državnost sa članstvom u UN “.

„Jedna takva inicijativa dobila je ogromnu podršku naroda, jer je to bio zahtev svakog političkog lidera u poslednjih pet godina da dijalog vodi SAD“, rekao je.

Ovaj dijalog sada je premešten u Vašington, a poseta kosovskog predsednika Beloj kući imala je upravo ovu simboliku, ocenio je Tačijev politički savetnik.

Sa druge strane, Behrami je kazao da se kosovska vlada protivi ovoj inicijativi i velikoj američkoj posvećenosti zaključenju procesa dijaloga.

Behrami je i istakao da je dijalog u Briselu imao uspeh, ali da je sada vreme da ga vode SAD bez isključenja podrške zemalja EU.

„Dijalog u Briselu, koji se vodi već nekoliko godina, generalno je bio uspešan dijalog, jer su postignuti mnogi dogovori. Sada je vreme da se ovaj proces okonča, a bez američkog učešća, ishod je utopijski“ ocenio je Behrami.

Naglasio je da postoji međunarodno jedinstvo te da nije ideja da ovaj dijalog vodi samo Amerika.

„Postoji međunarodno jedinstvo. Ideja nije da ovaj dijalog vodi samo Amerika isključujući sve ostale. Ideja je da se ono što se u Briselu dogodilo uz pomoć EU i podršku SAD dogodi upravo suprotno – premesti se u Vašington, gde će ga voditi SAD i podržati ključne države EU poput Nemačka, Francuska i druge zemlje“.

Tačijev politički savetnik zaključio je da je kosovska vlada stvorila utisak da postoji nespremnost da dijalog pređe u ruke SAD-a koji vodi predsednik Donald Tramp.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.