Kancelarija za KiM: Kamenovana škola kod Lipljana, zaštitićemo sunarodnike i njihovu imovinu

(Vest je ažurirana)

Noćas su u selu Rabovce u lipljanskoj školi, nepoznate osobe kamenovale zgradu izdvojenog odeljenja Osnovne škole „Braća Aksić“, koje pohađaju deca srpske nacionalnosti, pri čemu su razbijena četiri prozora. Vest su preneli jutros mediji na srpskom jeziku sa centralnog Kosova, a u međuvremenu, popodne, potvrdila i Kancelarija za Kosovo i Metohiju, dostavljajući fotografije, koja je i osudila kamenovanje škole.

Bezbednosne strukture u Prištini pozvala je da pronađu napadače.

„To je jedini način da se nasilje i razbojništvo zaustave,“ naglašavaju.

Alibi za opasniju akciju? Vlada Srbije zaštitiće sunarodnike i njihovu imovinu

Kancelarija je izrazila sumnju da se radi o nastojanjima da se Srbi onespokoje i isprovociraju, kako bi se „dobio alibi za neku opasniju akciju protiv srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji“.

„Vlada Republike Srbije će istrajati u nastojanjima da se na Kosovu i Metohiji očuva mir i i uspostavi sigurnost i bezbednost za sve građane, ali će isto tako istrajati i u nameri da zaštiti svoje sunarodnike i njihovu imovinu, pogotovo kada se radi o objektima Republike Srbije koji su namenjeni deci.“

„Očigledno je da se radi o nastavku organizovanog razbojništva, koje ima za cilj da izazove nemir, strah i nesigurnost kod srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji,“ navodi ova kancelarija u svom saopštenju.

I vladika raško-prizrenski Teodosije takođe je oštro osudio incident u Rabovcu kod Lipljana gde su nepoznata lica kamenovala zgradu izdvojenog odeljenja Osnovne škole „Braća Aksić“ iz Lipljana i zatražio da se počinioci pronađu i kazne.

„Ovakvi incidenti otežavaju bezbednosnu situaciju i podrivaju napore da se sačuva mir i stabilnost,“ naveo je Vladika.

„I dok predsednik i Vlada Republike Srbije ulažu maksimalne napore da se u našoj južnoj pokrajini stvore uslovi za zajednički život i međusobno poverenje između Srba i Albanaca, napadi na Srbe, na njihovu imovinu, crkve, zdravstvene i obrazovne ustanove su gotovo svakodnevni,“ dodaju takođe.

Podsetili su da je u istoj školi prošle godine podmetnut požar, kada je izgorela učionica, a počinioci i dalje nisu pronađeni.

Policija Kosova se nije oglašavala.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.