Sudska medicina iz Prištine počela uviđaj na izoranom starom gradskom groblju u K.Mitrovici, na licu mesta i brojne međunarodne organizacije

Preorano groblje / Spomenici
FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

13.00 – Istražitelji i tim iz Sudske medicine uviđaj je započeo i kod reke Ibar, gde je napravljena divlja depoija, na kojoj je izbacivan šut za koji se veruje da se radi o delu zemljišta odnešenog sa starog groblja. Članovi Crkvenog odbora su tu prethodno pronašli ljudske kosti. 

 

Po nalogu tužioca Tužilaštva u Mitrovici, na sada već izoranom starom suvodolskom gradskom groblju u naselju Mikronaselje u severnom delu Mitrovice, upravo se vrši uviđaj.

Kako nam je potvrdio zamenik komandira Kosovske policije regiona Sever, Veton Eljšani uviđaj vrši Sudska medicina iz Prištine, a na licu mesta su i brojne međunarodne organizacije.

Između ostalih, tu su i EULEX, KFOR, UN Habitat.

Uviđaj vrše istražitelji, antropolozi, patolozi i forenzičari Sudske medicine iz Prištine.

„Uviđaj se vrši po nalogu tužioca Tužilaštva u Mitrovici. Osim ovde, uviđaj će biti izvršen i na drugim mestima, za koja su postojale informacije da se nalaze ostaci prebačeni odavde“, istakao je Eljšani.

Reč je o starom groblju grada Kosovska Mitrovica, na kojem je poslednja sahrana obavljena pedesetih godina prošlog veka. Prema preliminarnim procenama, na njemu ima spomenika starih i po nekoliko stotina godina.

Početkom projekta Kosovske vlade za obnove i rekonstrukcije zapaljenih i napuštenih kuća Albanaca na Severu Kosova, put do jedne od njih vodio je upravo preko ovog groblja.

Teške mašine počele su 24. oktobra sa raščišćavanjem tog puta i tako oštetile i uništile više ovih starih spomenika. Grobovi su prekopani do te mere da su se videle i ljudske kosti.

Deo ovih ljudskih kostiju pronađeni su u šutu, koje je građevinska kompanija izbacivala pored reke Ibar i kod Vojnog remonta.

Usledilo je više krivičnih prijava, a radovi su obustavljeni.

Krivične prijave prvo su podneli građani, a potom i Crkveni odbor Kosovske Mitrovice.

Radovi su odmah posle prve obustavljeni, a iz opštine Severna Mitrovica odmah su kazali da se najverovatnije radi o grešci kosovskog ministarstva infrastrukture.

Ipak, suprotno njima, kosovska vlada ograđuje se od toga da oni stoje iza bilo kakve odluke koja je dovela do toga da se ovi stari spomenici unište i oštete.

Objasnili su da su oni odgovorni samo za finansiranje troškova izgradnje i renoviranja kuća u okviru šeme Subvencija za izgradnju i renoviranja kuća nevećinskih zajednica u opštinama, a da ona ne uključuje druge infrastrukturne projekte.

Policija je prethodno pokrenula istragu, ispitala jedno lice i otvorila predmet „oštećenje grobalja i leševa“.

Eparhija raško prizrenska žestoko je osudila i poručila da sa dubokim zaprepašćenjem gleda na vest o ovakvom, još jednom, skrnavljenju pravoslavnog groblja.

Inače, reč je o parceli od oko 30 ari koja pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a ono je, prema našim saznanjima zavedeno i u kosovskom i u srpskom sistemu.

Povezane vesti:

Kosovska vlada tvrdi da ne stoji iza odluke o gradnji puta preko starog Suvodolskog groblja

Crkveni odbor KM podneo krivičnu prijavu zbog uništavanja starog suvodolskog groblja

ERP KiM: Slike kostiju i nadgrobnih spomenika preko kojih prolaze kamioni upotpunjuju sliku stanja u kojem se Srbi nalaze

Obustavljeni radovi na putu preko starog groblja, policija otvorila istragu, Atić: Greška ministarstva infrastrukture

K.Mitrovica: Preorano staro gradsko groblje, crkva će zatražiti zaštitu parcele, policija i predsedavajući SO sutra izlaze na terenPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.