Šubarić demantuje navode o zameni 17 hektara zemlje za 18 ari – treba da se uradi procena vrednosti

FOTO: VOA/Printscreen

Apsolutno su netačna i proizvoljna tumačenja da je Opština Gračanica izvršila zamenu 17 hektara opštinskog zemljišta za 18 ari privatnog zemljišta, gradonačelnica Gračanice, Ljiljana Šubarić, upravo je demantovala jučerašnje medijske navode i tvrdnje pojedinih političara.

U Gračanici je juče održana sednica Skupštine opštine na kojoj je, kako je juče javio Medija centar Čaglavica, usvojena „Odluka o razmeni opštinske nepokretne imovine“, a prema kojoj Opština Gračanica razmenjuje, odnosno daje Redži Šoši skoro 17 hektara zemlje, a Šoši zauzvrat opštini Gračanica ustupa svoj privatni put površine oko 18 ari.

Juče se bio oglasio i bivši gradonačenik Gračanice, Branimir Stojanović, koji je uz navode da je „poklonjeno 17 hektara opštinske zemlje za 18 ari“, naveo da je u pitanju „izdaja Srba“. Potom su usledile i reakcije GI „Srpski opstanak“ i GI za Zubin Potok, koji su poručili da „odluka SO Gračanica menja demografsku sliku u toj opštini“.

Danas se, međutim, oglasila gradonačelnica Gračanice, Ljiljana Šubarić, navodeći da su „apsolutno netačna i proizvoljna tumačenja da je Opština Gračanica izvršila zamenu 17 hektara opštinskog zemljišta za 18 ari privatnog zemljišta“.

„Istina je da se Opština Gračanica dugoročno i strateški bori da zaštiti interes srpskog naroda u Gračanici. Nažalost, površnim i netačnim tumačenjima došlo je do uznemirenja javnosti, a istina je ostala u drugom planu“, naznačila je Šubarić.

Tvrdi da je odlukom Skupštine opštine Gračanica od 28. septembra, opština dobila 18 ari zemljišta u kategoriji putne infrastrukture, na kom postoji važan strateški lokalni put u okviru stambene zone.

Sa druge strane, kaže da je kao kompenzacija vlasniku tog infrastrukturnog zemljišta ponuđen proporcionalni deo opšinskog zemljišta na obodu Gračanice, a „nikako 17 hektara kako se to u medijima pogrešno navodi“.

„Tek kada nadležne institucije – Ministarstvo lokalne samouprave, Ministarstvo poljoprivrede, a nakon svih Ministarstvo finansija izvrše procenu vrednosti oba zemljišta, utvrdiće se koji deo od 17 hektara na obodu Gračanice će biti razmenjen, a procene stručnih službi su da to neće biti više od 1/6 pomenute parcele – kamenjara“, naznačila je Šubarić.

Ujedno dodaje da se pomenuto zemljište kategoriše kao zemljište treće kategorije, a da u realnosti predstavlja kamenjar bez struje, vode ili bilo kakve prateće infrastrukture.

„Na njemu nije moguća nikakva gradnja naselja ili drugih objekata kojima bi se menjala etnička struktura Gračanice ili okolnih naselja kako pojedinci zlonamerno tvrde“, poručila je Šubarić.

Kaže i da važeći „Opštinski Razvojni Plan 2014-2029“ svedoči o tome da na pomenutoj opštinskoj parceli nije planiran nikakav vid gradnje.

Da budem sasvim jasna, opština dobija 18 ari upotrebljivog i strateški važnog infrastrukturnog zemljišta koje se koristi za put, za deo neupotrebljivog zemljišta – kamenjara od oko 3 hektara na kom nije moguća nikakva gradnja

Šubarić zaključuje da ni na koji način nije ugrožen javni interes građana Gračanice, već naprotiv, da je sačuvan „dobijanjem strateški važnog infrastrukturnog zemljišta – puta u stambenoj zoni“.

Sa druge strane, tvrde da oni „kojima je politika ispred interesa građana“, tako nešto niti žele, niti mogu da vide i razumeju“, te da optužujući druge, „polaze od sebe i svih zloupotreba koje su sami počinili“.

„Opština Gračanica nastaviće da se bori i zastupa jedino interese srpskog naroda i od takve politike nikada nećemo odustati“, precizirala je na kraju svoje reakcije Šubarić.

Pročitajte još:

Srđan Popović započeo razmenu “17 hektara za 18 ari” – Liljana Šubarić završila

Opština Gračanica razmenila zemlju sa privatnikom – dala skoro sto puta više nego što je uzela

Gračanica poklanja naselje Marigona Kosovu Polju

Gračanica-Kosovo Polje: Poklanjanje opštinske teritorije nije u interesu Srba

Kosovo Polje „prihvatilo“ 100 ha gračaničke teritorije

Zašto Gračanica poklanja 100 hektara Kosovu Polju?

Gde je peticija meštana Gračanice o pripajanju Kosovu Polju?

Ugljare i Preoce: Posle peticije albanskih porodica za pripajanje Kosovu Polju, stiže peticija srpskih porodica protiv iste inicijativePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.