MC: Opština Gračanica razmenila zemlju sa privatnikom – dala skoro sto puta više nego što je uzela

Gračanica opština zemlja parcela
FOTO: Medija Centar Čaglavica

Skupština opštine Gračanica usvojila je juče „Odluku o razmeni opštinske nepokretne imovine“ prema kojoj Opština Gračanica razmenjuje, odnosno daje Redži Šoši skoro 17 hektara zemlje, a Šoši zauzvrat opštini Gračanica ustupa svoj privatni put površine oko 18 ari, javio je Medija centar Čaglavica. Odluka je odmah naišla na kritike bivšeg gradonačelnika Gračanice, Branimira Stojanovića, kao i GI „Srpski opstanak“ i GI za Zubin Potok.

Odluka je doneta na predlog gradonačelnice Gračanice, Ljiljane Šubarić, koji je bez navođenja detalja pročitala direktorka Odeljenja za planiranje, urbanizam i zaštitu životne sredine, Aleksandra Đekić.

„Predlaže se da deo katastarske parcele u Gračanici u vlasništvu opštine Gračanica bude u razmeni sa nepokretnom imovinom sa mestom Ravnište u Čaglavici koja proglašena parcelom od javnog interesa“, rekla je Aleksandra Đekić.

Bivši gradonačelnik Gračanice, Branimir Stojanović, objavio je na svojoj Fejsbuk stranici prvu stranu ove odluke gde se u članu 1 navodi da se odobrava „razmena sledeće opštinske nepokretne imovine“:

„Deo katastarske parcele br.4-0 KZ Gračanica, površine 169597m2, vrsta korišćenja parcele-poljoprivredno, trenutno korišćenje parcele – pašnjak 3. klase vlasništvo Opštine Gračanica, sa parcelom br. 909-26 KZ Čaglavica, površine 1844m2, vrsta korišćenja parcele-infrastruktura, trenutno korišćenje parcele-privatni put, mesto zvano RAVNIŠTE OKUĆNICA, vlasništvo Rexhë Shoshi”.

Stojanović je objavio i kopije plana razmenjenih parcela i napisao da je u pitanju “izdaja”.

“Ako nekome još uvek nije jasno zašto je vlast u Gračanici morala da bude ovako beskičmena i poslušna, evo primera – Upravo je poklonjeno 17 hektara opštinske zemlje za 18 ari! Ovo je izdaja našeg naroda koji ovde živi! Samo da više ne pričate o ostanku i opstanku! Sram vas bilo! Izdaja!”, napisao je Stojanović.

Zašto je konkretno 18 ari privatne imovine u Čaglavici proglašeno za “javni interes” i po kojoj računici je za to data skoro sto puta veća površina i gde se navedene parcele tačno nalaze Medija centar danas nije uspeo da sazna.

Gračanica opština zemlja parcela
FOTO: Medija Centar Čaglavica

 

Odluka SO Gračanica menja demografsku sliku u toj opštini

U međuvremenu su reagovale dve građanske inicijative sa Severa Kosova – GI „Srpski opstanak“ i GI za Zubin Potok koje su zatražile hitno povlačenje odluke Skupštine Opštine Gračanica.

„Jako nas je potresla vest o razmeni zemljišta u razmeri 1:91 u opštini Gračanica. Sve ovo i te kako podseća na menjanje demografske slike u SO Štrpce u režiji poznatog dvojca Bratislav Nikolić — Dalibor Jevtić. S obzirom na reagovanje tužilaštva u toj opštini, rukovodstvo SO Gračanica je upotrebilo banalno-sofisticiranu metodu primopredaje zemljišta na kome će se verovatno naći neka nova Marigona (elitno albansko naselje)“, poručili su iz ovih građanskih inicijativa.

Pozvali su građane da izvrše pritisak na Srpsku listu s ciljem povlačenja odluke, jer će u suprotnom, kako navode, moći „slobodno da pakuju kofere jer će njihov opstanak biti upitan“.

Preciziraju da „ovakvih malverzacija u prošlosti ima napretek“, uz naznaku da je u opštini Severna Mitrovica 2018. godine, izvršena razmena zemljišta koje se nalazi u trećoj zoni sa Radošem Petrovićem — visokopozicioniranim članom Srpske liste.

„Tada mu je dodeljeno zemljište u prvoj zoni sa dodatkom od 55.000 evra koji su isplatili gospodinu Petroviću. Lokaliteti su poznati kao zgrada Srpske liste i Kafe Knez“, poručili su iz ovih inicijajtive uz poruku – „u koju god opštinu da zagrebete, videćete pustoš i nedela Srpske liste koja prete opstanku Srba na Kosovu i Metohiji“.

Pročitajte još:

Gračanica poklanja naselje Marigona Kosovu Polju

Gračanica-Kosovo Polje: Poklanjanje opštinske teritorije nije u interesu Srba

Kosovo Polje „prihvatilo“ 100 ha gračaničke teritorije

Zašto Gračanica poklanja 100 hektara Kosovu Polju?

Gde je peticija meštana Gračanice o pripajanju Kosovu Polju?

Ugljare i Preoce: Posle peticije albanskih porodica za pripajanje Kosovu Polju, stiže peticija srpskih porodica protiv iste inicijativePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.