Washington Post: Kosovski premijer – nećemo prihvatiti da Srbija krši naš suverenitet

„Od moje zemlje, Kosova, traži se da napravi nemogući izbor koji će obezvrediti žrtvu koju su podneli američki vojnici, smanjiti stabilnost u regionu i ugroziti američke saveznike. U svetlu stalnih napada Srbije, koji imaju za cilj da potkopaju naš suverenitet, bezbednost i prosperitet, ima i onih koji bi želeli da se Kosovo uključi u takozvano ‘mirno’ etničko čišćenje na Balkanu. Ovo je kratkovidan pokušaj da se popusti siledžiji u nadi da će zlostavljanje prestati. Nećemo to učiniti – umesto toga ćemo se suprotstaviti onima koji bi hteli da nas iskoriste, istovremeno radeći na dugotrajnom i sveobuhvatnom miru,“ u autorskom tekstu za američku javnost piše kosovski premijer Ramuš Haradinaj. U nastavku objavljujemo prevod ovog teksta sa engleskog.

Izvor: Washington Post (Tekst je izvorno preveden sa engleskog)

Nakon genocidne kampanje terora, Kosovo je kroz teške žrtve i uz podršku Sjedinjenih Država i NATO-a steklo nezavisnost od Srbije.

Od rata 1999. godine i proglašenja nezavisnosti 2008. godine, izgradili smo modernu državu posvećenu demokratiji i integraciji sa NATO-om, Evropskom unijom i Sjedinjenim Državama. Danas više od polovine članica Ujedinjenih nacija priznaje našu nezavisnost.

Međutim, Srbija i njen saveznik Rusija odbili su da priznaju naš suverenitet i borili su se da spreče naš ulazak u Ujedinjene nacije. Srbija je radila na blokiranju našeg puta ka članstvu u EU, kao i članstvu u mnogim međunarodnim organizacijama, što je u suprotnosti sa Briselskim sporazumom o normalizaciji odnosa. Prošle nedelje, naši napori da se pridružimo INTERPOL-u su potkopani, što je pomoglo organizovanom kriminalu i odmoglo unutrašnjoj primeni zakona.

Sada nam je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, uz podršku Rusije, dao nepristojnu ponudu: Srbija će priznati Kosovo ako joj damo deo naše teritorije. Srbija želi da stvori etnički „čistu“ državu, uskraćujući državljanstvo ljudima i proterujući ih iz domova.

Ovo je previsoka cena. Nećemo da kršimo naš ustav, da odustanemo od našeg suvereniteta i uništimo naš teritorijalni integritet samo da bi Srbija priznala nešto što je već činjenica. Takođe, nećemo da postavimo opasan presedan koji će destabilizovati širi region Balkana i one zemlje koje se bore za sopstveni teritorijalni integritet, kao što su Izrael, Ukrajina i Indija.

Većina međunarodnih stručnjaka protivi se ovoj ideji. Takođe ju je odlučno odbacio kosovski narod – u nedavno sprovedenoj anketi, 77 odsto njih je glasalo protiv nje. Kao premijer ove države, nikada ne bih podržao takvu razmenu.

Od još većeg značaja je to što mi nemamo poverenja da će Srbija ispoštovati svoje obaveze, uzimajući u obzir njenu istoriju nesavesnih postupaka. Srbija nije uspela da sprovede bilo kakav veliki sporazum koji je sa Kosovom sklopila, uključujući Ahtisarijev plan, Briselski sporazum o normalizaciji odnosa iz 2013. i sporazume o snabdevanju električnom energijom iz 2013. i 2015. godine. EU i Sjedinjene Države bili su garanti ovih sporazuma, ali su pokazali da Srbija ignoriše međunarodni pritisak onda kada se on primeni.

U suprotnosti sa ovim sporazumima, Srbija je nedavno uhvaćena kako blokira prijem Kosova u INTERPOL. Pored toga, Srbija aktivno lobira da EU dodatno odloži rok za davanje bezviznog režima Kosovarima, uprkos tome što je Kosovo postiglo sporazum sa EU i sprovelo više od 95 reformi.

Šokantno, ali Srbija koristi novac koji je dobila nepoštenom trgovinom sa Kosovom kako bi finansirala kampanje lobiranja protiv samog našeg postojanja i ekonomskog razvoja. Predugo je Srbija zloupotrebljavala kosovsko tržište i kršila uslove Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA). Srbija je Kosovu redovno isporučivala isuviše jeftine proizvode i kršila pravila vezana za javne nabavke, označavanje proizvoda, zdravstvene standarde i sprovođenje taksi.

Što je dosta, dosta je – u ime fer trgovine, nacionalne bezbednosti i naših vitalnih nacionalnih interesa, moja vlada je uvela taksu od 100 odsto na svu srpsku robu. Ove mere će ostati na snazi dok Srbija ne zaustavi svoje napore da podriva naš suverenitet i dok ne počne da poštuje svoje obaveze.

Uprkos ovim tenzijama, znam da je mir jedini odgovor, a i dalje svesrdno podržavam stvaranje dugoročnog, sveobuhvatnog mirovnog sporazuma sa Srbijom, koji se bavi svim političkim, sigurnosnim, ekonomskim, trgovinskim i kulturnim pitanjima. Kako bi bio uspešan, izdržljiv i kako bi preživeo na duže staze, takav sporazum mora da ima podršku većine srpskog i kosovskog naroda. Ovaj sporazum mora da dovede do priznanja Kosova od strane Srbije, ulaska u Ujedinjene nacije i brzog puta ka članstvu u EU i NATO-u.

Sve dok konačni sporazum postiže ove ciljeve i ne krši naš ustav, suverenitet i teritorijalni integritet, kao što bi ova loše osmišljena ideja o razmeni teritorija to učinila, ja ću ga podržati i pozivam sve ostale da to učine. Kosovo i Srbija, kreativnim razmišljanjem i zajedničkim radom, mogu da pređu preko trenutnih sporova i uvredljivih predloga kako bi stvorili trajni mir koji će doneti korist svim našim ljudima.

Washington PostPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.