Kosovski mediji: Vučić zatražio da poseti Kosovo sa Vulinom i Petkovićem

Aleksandar Vučić, FOTO: KoSSev
Aleksandar Vučić, FOTO: KoSSev

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, podneo je zahtev da poseti Kosovo, javljaju kosovski mediji.

Među izvorima međutim nema saglasja oko toga kada je ovaj zahtev podnet. Dok Koha javlja da je zahtev podnet juče, Gazeta Express piše da je zahtev podnet u četvrtak.

Gazeta ide i korak dalje te, pozivajući se na potvrdu iz kosovskog ministarstva spoljnih poslova tvrdi da je ovaj zahtev već odbijen.

Zahtevom za posetu su navodno obuhvaćeni i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković.

Koha s druge strane navodi da „se očekuje da zahtev bude odbijen“ te da je traženo da tim za pripremu posete na Kosovo dođe u petak, odnosno juče.

Za KoSSev iz kabineta predsednika rekli su da „ne mogu da potvrde pisanja kosovskih medija“.

Podsećamo, u Severnoj Mitrovici će se u nedelju održati izbori za gradonačelnika, a na najave o poseti srpskih zvaničnika, uključujući i predsednika Vučića, uoči kosovskih parlamentarnih izbora oktobra prošle godine, kosovsko ministarstvo spoljnih poslova takođe je najavilo da će takve zahteve u toku kampanje za izbore odbiti odnosno da „kosovske institucije neće dozvoliti da se ošteti izborni proces“.

Inače sličan zahtev, ali na adresu srpskih institucija, 19. novembra stigao je ove nedelje i iz kosovskog Ministarstva spoljnih poslova. Naime, Meljiza Haradinaj Stubla, kosovska šefica diplomatije, zatražila je da u ponedeljak prati nastavak iskopavanja na lokaciji Kiževak u Raški gde je pronađena masovna grobnica u kojoj su, kako se sumnja, osobe sa Kosova.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.