Stejt department pozdravlja jučerašnji susret u Briselu o dinaru – hitno nastaviti diskusije

Vadent Patel, zamenik portparola Stejt Departmenta
FOTO: Screenshot/Stejt Department

„Ovo su razgovori koje pozdravljamo, verujemo da diskusije treba hitno da se nastave“, poruka je Stejt departmenta nakon jučerašnje runde dijaloga u Briselu.

Glavni zamenik portparola Stejt Departmenta, Vedant Patel, govorio je juče na medijskom brifingu o poslednjim dešavanjima u sklopu dijaloga Beograda i Prištine.

Upitan je o nedavnoj izjavi kosovske predsednice koja je komentarišući predlog SAD-a o pitanju dinara koji je dostavljen Prištini, kazala da „postoji saglasnost oko jednog dela, ali ne i drugog“.

Osmani je tada dodala da bi bilo idealno da se dogovor o ovom pitanju postigne u Briselu, na sastanku koji je juče održan.

Dogovor, međutim, prema zvaničnim navodima predstavnika Beograda, Prištine i EU, juče nije postignut, ali su zato za narednu nedelju najavljeni novi susreti o ovom pitanju.

„Ovo su razgovori koje pozdravljamo. I oni se danas odvijaju u okviru dijaloga uz posredovanje EU u Briselu i uključuju diskusiju o novoj valutnoj regulativi Centralne banke Kosova, a ove – verujemo da ove diskusije treba hitno da se nastave“, kazao je na jučerašnjem brifingu glavni zamenik portparola Stejt Departmenta, Vedant Patel.

Naglašava da je dijalog uz posredovanje EU pravi kanal za rešavanje ovih pitanja vezanih za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine.

„Takođe smo bili jasni u izražavanju zabrinutosti povodom nove uredbe koja ograničava uvoz i upotrebu srpskog dinara na Kosovu – izrazili smo izvesnu zabrinutost u vezi sa tim, a takođe smo ponovili naše pozive i Kosovu i Srbiji da deeskalirati tenzije“, poručio je zamenik portparola.

Jučerašnja runda dijaloga u Briselu završena je uz najavu novog susreta za sledeću nedelju.

Šef srpske delegacije, Petar Petković kazao je da je srpska strana insistirala na formiranju ZSO i pronalasku rešenja za pitanje dinara koje podrazumeva da građani koji primaju davanja iz Srbije mogu da ih podignu na teritoriji Kosova.

Šef prištinskog pregovaračkog tima saopštio je da je juče postignut dogovor da do petka svaka stranka donese svoj predlog – kako vidi kratkoročno rešenje i kako krenuti u dugoročno rešenje pitanja dinara.

Nakon susreta oglasio se i izaslanik EU za dijalog, Miroslav Lajčak u svom stilu – kratkom objavom na društvenoj mreži „X“, uz poruku da je dogovoreno da se razgovori o pitanju dinara nastave u ponedeljak.

Pročitajte još:

Lajčak potvrdio – u ponedeljak novi susret o dinaru, sporazumom o normalizaciji će morati da se pozabave lideri

Bisljimi: Dogovorili smo se da do petka obe strane pošalju svoje predloge o dinaru, sledeće nedelje novi susret

Petković: U Briselu o pronalasku rešenja da Srbi podižu primanja na Kosovu, novi susreti sledeće nedelje, formiranje ZSO ključnoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.