Osmani: Saglasni smo sa delom američkog predloga za dinare, uz pomoć saveznika uspeli smo da od sada uplate koje dolaze iz Srbije – budu u evrima

Vjosa Osmani banjska
FOTO: Predsedništvo Kosova/Fejsbuk/Printscreen

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; naslov je adaptiran)

Postoji saglasnost oko dela američkog predloga u vezi sa pitanjem dinara, saopštila je danas kosovska predsednica Vjosa Osmani.

Ona je dodala da bi bilo idealno da postoji dogovor strana u Briselu, na sledećem sastanku koji se očekuje sutra 19. marta, na nivou glavnih pregovarača.

„Do sada postoji saglasnost za jedan deo predloga, a za drugi deo nema saglasnosti. Veoma je pozitivno što se međunarodna zajednica, na čelu sa SAD, slaže da na Kosovu više neće biti u opticaju dinar. Uz njihovu pomoć smo uspeli da od sada pa na dalje te uplate koje dolaze iz Srbije – budu u evrima, a ne u dinarima. I mislim da se time rešava veliki deo problema sa kojima smo se suočavali u prošlosti, jer se radilo o primeni člana 11 Ustava, koji zahteva da na Kosovu postoji samo jedna valuta, a to je evro”, rekla je tokom posete opštini Lipljan.

Za drugi deo predloga ona je rekla da Kosovo razmatra načine da garantuje da pomoć koja kreće iz Srbije srpskoj zajednici na Kosovu ne ode u pogrešne ruke.

„Za sada oko drugog dela još nema dogovora, ali se nadam da ćemo vrlo brzo doći do te tačke – da se pobrinemo da svaka finansijska pomoć koja dolazi iz Srbije ne ode u ruke lica koja su ga zloupotrebljavala, koji su korumpirani i uzeli su novac možda na ime građana, ali su ga koristili za organizovani kriminal. Za taj deo se još pravi plan koji će uključiti institucije Republike Kosovo, uključujući i one za sprovođenje zakona“, kazala je Osmani.

Prema njenim rečima, pitanje dinara trebalo bi da se reši što pre, jer Kosovo ima veće probleme.

„I pored izazova, uverena sam da po ovom pitanju ne samo da će se to postići, već je neophodno postići dogovor. Najbolje bi bilo da se to postigne u Briselu jer je sastanak sutra. A ako ne u Briselu hitno je da se ovo pitanje reši, jer, sa jedne, građani će moći da prevaziđu neke od izazova sa kojima se suočavaju, ali u isto vreme, sa druge – budimo iskreni Kosovo ima mnogo veće probleme, uključujući i bezbednosne od Srbije. Tako da svako od nas mora da sedne sa svojim saveznicima, uključujući i glavnog saveznika SAD, i da se pobrine da svaki pedalj naše teritorije i svaki građanin naše republike bude zaštićen. Da bismo to postigli moramo da radimo zajedno sa saveznicima i to nije nešto što niko na Kosovu ne zna. Svaki građanin Republike Kosovo toliko jasno zna ovu činjenicu, da u cilju zaštite Kosova, njegovih granica i njegove bezbednosti moramo da sarađujemo sa njegovim bezbednosnim saveznicima“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.