Petković: U Briselu o pronalasku rešenja da Srbi podižu primanja na Kosovu, novi susreti sledeće nedelje, formiranje ZSO ključno

Nakon prošlonedeljne najave susreta, ali i upozorenja Evropske unije da će „pojačati pritisak“ na Beograd i Prištinu, danas je u Briselu održana nova runda dijaloga. Razgovaralo se o primeni prošlogodišnjeg sporazuma, a srpska strana je, kako je potvrdio Petković, insistirala na formiranju ZSO i pronalasku rešenja za pitanje dinara koje podrazumeva da građani koji primaju davanja iz Srbije mogu da ih podignu na teritoriji Kosova.

Šef srpskog pregovaračkog tima najavljuje nove susrete za sledeću nedelju o ovom pitanju. Razgovore najavljuje i šef prištinskog tima, ali uz navode da je danas postignut dogovor da do petka svaka stranka donese svoj predlog – kako vidi kratkoročno rešenje i kako krenuti u dugoročno rešenje pitanja dinara.

Za razliku od više prethodnih rundi dijaloga, u prestonici Evropske unije danas je održan i trilateralni susret.

Izaslanik EU, Miroslav Lajčak, prvo je razgovarao sa prištinskom delegacijom, odnosno Besnikom Bisljimijem, a potom i sa delegacijom eksperta iz Srbije koju predvodi Petar Petković.

U popodnevnim satima usledio je trilateralni susret koji je, prema navodima medija koji izveštavaju iz Brisela, trajao oko tri sata.

Petković se nakon sastanka obratio medijima, navodeći da je pozitivna stvar to što je došlo do trilateralnog susreta:

„S obzirom da mi od samog početka, svih ovih meseci insistiramo da direktno razgovaramo“.

Najbitnije teme ZSO i dinar

Petković navodi da je prioritet Beograda, odnosno prva stvar na kojoj je insistirala srpska delegacija – formiranje ZSO:

„Kao prvo, glavno i najvažnije pitanje koje se pre svega odnosi na sudbinu i budućnost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“.

Druga važna tema na kojoj je insistirao Beograd jeste pitanje dinara:

„Imajući u vidu jednostranu nasilnu odluku od prištinske strane da ukine i dinar, a i plate, penzije, socijalna davanja, školarine za srpski narod, građane Srbije koji primaju sva ta primanja i prednadležnosti od strane Srbije“.

Za Petkovića je važno to što je danas „jasno istakao sve ono što otežava opstanak i život naroda na Kosovu i Metohiji“:

„Uključujući sve nasilne i jednostrane poteze Prištine, činjenice da već 9 meseci traje embargo od strane Prištine na srpsku robu koja ne može da dođe na prostor Kosova i Metohije.

Razgovarali su i o „brojnim incidentima i napadima na srpski narod“, naveo je Petković.

Vidite šta se zapravo sve dešava kada nemamo ZSO

Vrativši se ponovo na pitanje formiranja ZSO, Petković je naveo da je to ključno jer se time „u potpunosti rešava pitanje finansiranja naših institucija ali i srpskog naroda koji živi na KiM od strane Beograda, onako kako je predviđeno i Briselskim sporazumom, ali i drugim dogovorima koje smo imali“.

I dok je srpska strana govorila o ZSO, Bisljimi je sve vreme insistirao na „nekakvoj formalizaciji Ohridskog dogovora“, navodi Petković.

Ako se ovako nastavi, na KiM neće biti Srba

„Vidite šta se zapravo sve dešava kada nemamo ZSO, da ne govorimo o tome da Srbi napuštaju prostor naročito Severa KiM, zato što ne mogu da trpe teror Aljbina Kurtija i Kosovske policije. Šta rade, i po pitanju izbora, i sa lažnim gradonačelnicima u četiri opštine na Severu. O svim tim temama smo veoma detaljno govorili, ukazujući da problemi moraju da se rešavaju dijalogom, ne kroz neka nametnuta rešenja, ne kroz činjenicu da mnogi su pomislili da je Srbija mala, i da onda mora da sluša naređenja nekih velikih“.

Petković navodi da je suština u tome da strane moraju da se drže sporazuma:

„I da težeći miru i stabilnosti, što je pre svega politika Beograda, tražimo kompromisna rešenja za opstanak našeg naroda na KiM. Ako se ovako nastavi Srba više neće biti na KiM. To je ono što moramo da zaustavimo“.

Novi susreti naredne nedelje

Petković je ujedno najavio nove susrete u Briselu o pitanju dinara, i to za narednu nedelju.

„Ja očekujem da u konstruktivnom duhu nastavimo razgovore, koliko već naredne nedelje, možda ponedeljak ili utorak, nemojte me držati za reč – da budemo još bliži nekakvim dogovorima, ili idemo u pravcu rešanja koja se odnose na pitanje dinara“, naveo je Petković.

Bisljimi: Dogovorili smo se da do petka obe strane pošalju svoje predloge

Razgovore za sledeću nedelju najavljuje i šef prištinskog pregovaračkog tima, Besnik Bisljimi, ali uz navode da je danas postignut dogovor da do petka svaka strana donese svoj predlog kako vidi kratkoročno rešenje i kako krenuti u dugoročno rešenje pitanja dinara.

„A onda ćemo se sledeće nedelje ponovo sastati da razgovaramo da li možemo da nađemo prostor da ova dva predloga postanu jedan predlog“, saopštio je Bisljimi nakon susreta.

I dok sada pristaje da se, ne samo razgovora, već i traži rešenje za pitanje dinara, Bisljimi je odbio da prisustvuje prethodnom sastanku u Briselu, uz navode da ovo nije tema za dijalog, već „unutrašnje pitanje Kosova“.

Da građani podižu primanja na Kosovu i Poštanska štedionica nastavi da radi

Rešenje o pitanju dinara, prema navodima Petkovića, podrazumevalo bi da građani koji primaju davanja iz Srbije mogu da ih podignu na Kosovu, odnosno, da ne moraju da odlaze do prelaza gde se nalaze montažne ekspoziture Poštanske štedionice.

„To je stvar na kojoj ćemo insistirali, to je pre svega važno za nas, jer se na taj način borimo za opstanak srpskog naroda na KiM“, kazao je.

Upitan o tome kakav je predlog Beograda u vezi sa dinarom, Petković nije dao konkretan odgovor, već je ponovio prethodne navode:

„Za nas je najvažnije da pronađemo rešenje koje podrazumeva da i naši zaposleni, i penzioneri, i oni koji primaju socijalna davanja i studenti koji primaju školarine – stipendije, da svoj novac mogu da podižu na KiM koji uplaćuje Srbija. I Srbija redovno i na vreme na sve te račune naših sugađana uplaćuje novac“, naveo je.

Međutim, problem je to što onda isplate ne mogu da se vrše ni u Poštanskoj štedionici, ni u Poštama južno od Ibra – „jer dinara nema“.

Druga najvažnija stvar, dodaje Petković, je pronalazak rešenja koje će uključivati nastavak funkcionisanja Poštanske štedionice, koja ima pet ekspozitura na Kosovu i koja je zajedno sa Poštom vršila isplatu novca i severno i južno od Ibra.

„Da se ne pravimo da Poštanska štedionica ne postoji. Ona je tamo dugo, ima svoje ekspoziture, imamo infrastrukturu, na kraju krajeva, celokupni platni sistem ide preko Poštanske štedionice, preko 50.000 hiljada različitih računa i institucija i građana jeste u Poštanskoj štedionici“, naveo je.

Kaže da nema potrebe da se sada „izmišlja nekakva topla voda i dodatno otežavao i onako težak položaj srpskog naroda, kada već postoji rešenje“.

„Samo je stvar da li neko hoće rešenja ili neće, ili prosto želi da ima za konačan cilj proterivanja srpskog naroda. Zato se borimo da u nemogućim uslovima pronađemo način da naš narod opstane i da pre svega može da nastavi sa svojim normalnim životom“, zaključio je Petković.

Povezane vesti:

Lajčak potvrdio – u ponedeljak novi susret o dinaru, sporazumom o normalizaciji će morati da se pozabave lideri

Bisljimi: Dogovorili smo se da do petka obe strane pošalju svoje predloge o dinaru, sledeće nedelje novi susretPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.