Lajčak potvrdio – u ponedeljak novi susret o dinaru, sporazumom o normalizaciji će morati da se pozabave lideri

Pregovori u Briselu
FOTO: Miroslav Lajčak/X

Nakon Petkovića i Bisljimija, novi susret o pitanju dinara najavio je i izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak. 

Danas je u Briselu održana nova runda dijaloga i to uz trilateralu, za razliku od više prethodnih sastanaka.

Izaslanik EU, Miroslav Lajčak, prvo je razgovarao sa prištinskom delegacijom, odnosno Besnikom Bisljimijem, a potom i sa delegacijom eksperta iz Srbije koju predvodi Petar Petković.

U popodnevnim satima usledio je trilateralni susret koji je, prema navodima medija koji izveštavaju iz Brisela, trajao oko tri sata.

Petković se nakon sastanka obratio medijima, navodeći da je srpska strana insistirala na formiranju ZSO i pronalasku rešenja za pitanje dinara koje podrazumeva da građani koji primaju davanja iz Srbije mogu da ih podignu na teritoriji Kosova.

Šef srpskog pregovaračkog tima najavio je nove susrete za sledeću nedelju o ovom pitanju.

Razgovore je najavio i šef prištinskog pregovaračkog tima, i to, kako prenosi RTK, uz navode da je danas postignut dogovor da do petka svaka stranka donese svoj predlog – kako vidi kratkoročno rešenje i kako krenuti u dugoročno rešenje pitanja dinara.

I dok sada pristaje da se, ne samo razgovara, već i traži rešenje za pitanje dinara, Bisljimi je odbio da prisustvuje prethodnom sastanku u Briselu, uz navode da ovo nije tema za dijalog, već „unutrašnje pitanje Kosova“.

 

Nakon današnjeg susreta oglasio se i izaslanik EU za dijalog, Miroslav Lajčak u svom stilu – kratkom objavom na društvenoj mreži „X“.

Saopštio je da je ugostio glavne pregovarače kako bi razgovarali o implementaciji Sporazuma o putu normalizacije i drugim pitanjima, uključujući i o pitanju dinara, odnosno, kako je to Lajčak naveo, o „uticaju odluke na gotovinsko poslovanje“.

„Dogovorili smo se da nastavimo sa ovim pitanjem sledećeg ponedeljka“, naveo je Lajčak, dodavši bez detaljnijeg objašnjenja, da će „Sporazumom morati da se pozabave lideri“.

Pročitajte još:

Bisljimi: Dogovorili smo se da do petka obe strane pošalju svoje predloge o dinaru, sledeće nedelje novi susret

Petković: U Briselu o pronalasku rešenja da Srbi podižu primanja na Kosovu, novi susreti sledeće nedelje, formiranje ZSO ključnoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.