Bisljimi: Dogovorili smo se da do petka obe strane pošalju svoje predloge o dinaru, sledeće nedelje novi susret

Sastanak Miroslav Lajčak i Besnik Bisljimi
FOTO: Miroslav Lajčak/X

Vest je ažurirana

Izvor: RTK (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Pregovori glavnih pregovarača Kosova i Srbije završeni su sa obavezama strana da do 22. marta dostave predloge za rešavanje pitanja upotrebe srpskog dinara na Kosovu.

Glavni kosovski pregovarač, Besnik Bisljimi, rekao je nakon sastanka da je na sastanku bilo reči o dve teme.

„U pozivu su bile dve teme na dnevnom redu. Prva tema je bilo napredovanje povodom osnovnog sporazuma i implementacionog aneksa, a druga tema su druga pitanja“, rekao je on.

„Dogovorili smo se da do petka svaka strana donese svoj predlog, kako vidi kratkoročno rešenje i kako krenuti u dugoročno rešenje dinara. A onda ćemo se sledeće nedelje ponovo sastati da razgovaramo da li možemo da nađemo prostor da ova dva predloga postanu jedan predlog“, rekao je Bisljimi.

Bisljimi je kazao da je od srpske strane želeo da čuje da li imamo dogovor i da li smo posvećeni da ga u potpunosti primenimo.

„On (Petar Petković) je više puta ponovio odgovor, na kraju je rekao da je sporazum problematičan za Srbiju jer postoje članovi koji se odnose na statute, posebno one koji govore o poštovanju teritorijalnog integriteta, članstva Kosova u međunarodnim organizacijama i slično. U stvari, rečeno nam je da Srbija ne priznaje sporazum kao takav. On je rekao da je nemoguće da Srbija potpiše sporazum sa Kosovom. I sama srpska strana se pozvala na sporazum iz 2013. koji su potpisali, ali on je rekao da mi potpisujemo sporazume samo tamo gde se ne razgovara o statutima”, rekao je Bisljimi.

Glavni pregovarač Kosova, Besnik Bisljimi je saopštio da je Lajčak ustanovio da Srbija ima problem da se kreće u tom pravcu.

KoSSev: U međuvremenu, o sastanku u Briselu oglasili su se i iz kosovske vlade. 

U vezi sa slanjem predloga o dinarskom pitanju, saopštili su da će ponuditi tehnička rešenja prema planu koji je pre par nedelja Priština ponudila i državama Kvinte.

Centralno pitanje za Prištinu na današnjem sastanku u Briselu, ističu iz kosovsle vlade, bilo je sprovođenje Osnovnog sporazuma iz Brisela i Implementacionog aneksa iz Ohrida, koji su dogovoreni prošle godine, ali nisu potpisani.

Bisljimi je ponovio da je potpisivanje sporazuma garancija za njegovu punu primenu, što je kako kažu, „srazmerno stalnim odbijanjem Srbije da ga potpiše i primeni“.

Shvaćena je, kako kažu, u Briselu zabrinutost Kosova da je „nepotpisivanje uticalo na nesprovođenje sporazuma“, ali i kroz težinu situacije na terenu – „bilo kroz barikade ili napadima poput onog u Banjskoj“.

S druge strane, iz kosovske vlade navode da je delegacija iz Beograda „odbila sprovođenje i potpisivanje ovih sporazuma“.

„U prisustvu posrednika, glavni srpski pregovarač je jasno stavio do znanja da delovi sporazuma koji se odnose na de fakto priznanje, teritorijalni integritet ili članstvo Kosova u UN, Srbija nikad neće sprovesti“.

Na sastanku su razgovarali o energetici, nestalima, ali i o zahtevu Kosova za vraćanje artefakata.

Za vraćanje artefakata su, ističu, ostavili i dosije u EU.

Obradili su i „niz kršenja“ sporazuma od strane Srbije, od enegretike, preko „smetnji u frekvencijskom opsegu od strane srpskih televizijskih stanica“, ali i o tome da Srbija „ometa članstvo“ Kosova u međunarodnim organizacijama.


Pročitajte još:

Lajčak potvrdio – u ponedeljak novi susret o dinaru, sporazumom o normalizaciji će morati da se pozabave lideri

Petković: U Briselu o pronalasku rešenja da Srbi podižu primanja na Kosovu, novi susreti sledeće nedelje, formiranje ZSO ključnoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.