Stefanović: Svim tablicama dozvoliti slobodu kretanja

Borko Stefanović
FOTO: N1

Potpredsednik Skupštine Srbije i bivši šef pregovaračkog tima za razgovor s Prištinom Borko Stefanović izjavio je danas da se problem oko kosovskih registarskih oznaka može rešiti samo kompromisom – da sve tablice mogu da se kreću svuda bez upotrebe nalepnica.

Stefanović je agenciji Beta kazao da bi i kosovska vlada trebalo da odustane od namere da zabrani kosovske registarske tablice koje izdaje MUP Srbije.

„Kosovske vlasti nemaju pravo da jednostrano zabranjuju srpske tablice za Kosovsku Mitrovicu (KM), Peć (PE), Prištinu (PR), Gnjilane (GL), Prizren (PZ) i druge gradove, jer se te tablice ne izdaju na Kosovu. Dakle, kompromis bi bio da se vozila s RKS i ostalim tablicama kreću slobodno na celoj teritoriji Srbije, a da se prištinska strana obaveže da neće uzimati tablice koje izdaje srpski MUP, jer na to nema pravo“, rekao je Stefanović.

Na pitanje da li bi takva odluka predstavljala priznanje „Republike Kosovo“, kako je to ocenio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Stefanović je kazao da registarska tablica ili lična karta ne predstavljaju simbol suvereniteta.

„Pasoš je dokaz suvereniteta, a lična karta i registarske oznake nisu, tako da nema govora o priznavanju ‘Republike Kosovo'“, naglasio je on.

Upitan zbog čega i Srbija izdaje taj sertifikat, koji ne prejudicira status, kosovskim Albancima kada dolaze u centralnu Srbiju, Stefanović je rekao da je to u skladu s Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti.

Stefanović je istakao da kosovski premijer Aljbin Kurti pogrešno tumači Sporazum o slobodi kretanja koji su 2011. godine u Briselu usaglasili on i predstavnica Kosova Edita Tahiri.

„Postoje dve tačke tog Sporazuma koje Kurti pogrešno i jednostrano tumači. Kosovske vlasti, prema tom sporazumu, nisu imale pravo da 2021. godine ukinu statusno neutralne KS tablice, kojima je bilo dozvoljeno kretanje na celoj teritoriji Srbije. Takođe, izdavanje sertifikata za lična dokumenta, prema tom sporazumu, odnosi se samo za putnike u treće zemlje, što znači da se ta odredba ne može odnositi za Srbe sa Kosova i Metohije“, zaključio je Stefanović.

Kosovski premijer Aljbin Kurti danas je ponovio da će od 1. septembra stupiti na snagu odluke o obaveznoj preregistraciji vozila s kosovskim tablicama koje izdaje MUP Srbije i izdavanju serifikata „ulaz/izlaz“ za građane sa srpskim ličnim dokumentima.

Mediji su objavili da će o preregistraciji i ličnim dokumentima 18. avgusta u Briselu razgovarati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik kosovske vlade Aljbin Kurti.

BetaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.