Srpska lista Hovenijeru: Predočite jasne dokaze za svoje tvrdnje o Radoičiću

rakić spirić radojević protesti mitrovica
FOTO: KoSSev

Odbacujemo tvrdnje o navodnoj umešanosti Milana Radoičića u nekakve ilegalne aktivnosti i tražimo da se za iste predoče jasni dokazi, poručila je danas Srpska lista američkom ambasadoru u Prištini. Reakcija stiže nakon što je ambasador ove zemlje izjavio da je predsednika Srpske liste, Gorana Rakića, danas podsetio na to da je Radoičić na crnoj listi SAD-a. Ovo je ujedno druga reakcija za dva dana u kojoj Srpska lista brani svog potpredsednika.

Predsednik Srpske liste sastao se danas u Prištini sa američkim ambasadorom, Džefom Hovenijerom.

Razgovarali su o prošlonedeljnim dešavanjima na Severu, ali i o stavu SAD-a u vezi sa potpredsednikom Srpske liste, Milanom Radoičićem, kojeg ujedno potražuju kosovske vlasti.

„Moram da podsetim ljude da je, iz perspektive Sjedinjenih Država, gospodin Milan Radoičić sankcionisan od strane Trezora Sjedinjenih Država na osnovu naših informacija o njegovim vezama sa transnacionalnim organizovanim kriminalom i korupcijom i ja sam mu rekao da je, znate, stav Sjedinjenih Država o ovoj osobi već poznat“, kazao je Hovenijer nakon sastanka, a preneli su prištinski mediji.

U međuvremenu je stigla reakcija Srpske liste.

„Srpska lista odbacuje u potpunosti tvrdnje ambasadora SAD-a u Prištini o navodnoj umešanosti našeg potpredsednika, Milana Radoičića, u nekakve ilegalne aktivnosti, i očekuje od tako visokog zvaničnika da za svoje tvrdnje predoči jasne dokaze, a ne paušalne ocene“, poručili su.

Kažu i da je američki ambasador u izjavi medijima „zaboravio da pomene“ ono što je predsednik Srpske liste rekao na tom sastanku povodom tvrdnji koje je ambasador izneo.

„Nedopustivo je da se o bilo kome govori na ovaj način, a da pri tom za navedene optužbe koje je izrekao američki ambasador, protiv potpredsednika Radoičića nije pokrenut nikakav sudski postupak u kome bi se dokazalo ono što tvrdi gospodin Hovenijer“, poručili su.

Tvrde i da je u slučaju Radoičića očigledno da Priština i Hovenijer misle da je moguće nekoga proglasiti krivim bez sudske odluke.

„Naši građani su više nego razumeli da je ovakva izjava o gospodinu Radoičiću izrečena sa ciljem pritiska na gospodina Radoičića, Srpsku listu i uopšte srpski narod na Severu u trenutku kada Priština sprovodi jednostrane akcije i teror nad golorukim narodom, i ove tvrdnje neće umanjiti njihovu odlučnost da opstanu i ostanu na ovim prostorima poštujući doprinos koji tome daje gospodin Radoičić“, preciziraju iz ove stranke.

Tvrde i da je „posebno licemerno“ kada predstavnici međunarodne zajednice Srbima govore o potrebi poštovanja Briselskog sporazuma, a da pri tom „prihvataju da se onemogućava formiranje Zajednice srpskih opština devet godina od potpisivanja tog sporazuma“.

Kao licemerje vide i to kada govore o poštovanju prava i pravde, „a na tom istom Kosovu i Metohiji se ne primenjuje nijedan dokument koji ide u korist Srba, pa čak ni presude Ustavnog suda“.

Podsetimo, američko ministarstvo finansija stavilo je decembra prošle godine na listu sankcija više osoba sa Severa Kosova, među kojima je i potpredsednik Srpske liste, Milan Radoičić, a kojeg su označili da pripada koruptivnim mrežama povezanim sa međunarodnim organizovanim kriminalom.

Više o tome u posebnim vestima:

SAD na listu sankcija dodale poznate Srbe sa Severa i njihove firme

Vučić o sankcijama SAD Veselinoviću i Radoičiću: SNS nikada ni dinar nije dobila od Veselinovića

SAD dale detalje o sankcionisanim Srbima sa Severa

Milionski tenderi preduzetnika sa severa Kosova kome su SAD uvele sankcijePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.